Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.03.2016. 11:27

Sweep 

VIDEO: LiDAR za svakoga

Na tržište uskoro stiže laserski skener kakav koriste pametni automobili i roboti.

VIDEO: LiDAR za svakoga

LiDAR (Light Detection and Ranging), senzorski je optički mjerni instrument koji skenira okoliš odašiljanjem laserskih zraka koje se odbijaju od raznih prepreka, pa predstavlja odličan uređaj za navigaciju i skeniranje prostora, te ga koriste Googleovi autonomni automobili i Atlas roboti.

Mada se LiDARi već mogu naći na tržištu, obično se radi o velikim i skupim uređajima, pa je startup tvrtka Scanse, odlučila proizvesti jedan koji će biti dostupan svima koji žele razvijati svoje projekte za koje im treba ovaj senzorski sustav.

Njihov mali LiDAR pod nazivom Sweep, objavljen je kao projekt na Kickstarteru, te ćete ga moći dobiti po cijeni od 199 dolara (1.392 kn), naravno ukoliko bude uspješno realiziran crowdfundingom.

Sweep omogućuje skeniranje prostora u 360 stupnjeva, ima domet od 40 metara, sample rate od 500 sampleova u sekundi, te frekvenciju rotacije od 2-10 herca.

Na uređaje se spaja putem USB-a, potrošnja struje mu iznosi do 300 mA, a dolazi u veličini od 65x50,9 mm i težini od samo 120 grama, te stvara "buku" od samo 7 dB.

Za skeniranje okoliša koristi se Scanse Visualizer softver koji radi na Linuxu, Windowsima i Mac OS X-u, a tu je i podrška za ROS (Robot Operating System), pa ga možete koristiti kao navigacijski sustav u dronovima i robotskim projektima svih vrsta za izbjegavanje prepreka, skeniranje okoliša, pa čak i za umjetničke projekte, kao što pokazuju u ovom videu.

 

Ukoliko projekt bude uspješno realiziran crowdfundingom, Sweep bi se trebao početi isporučivati širom svijeta u studenom 2016.

Izvor: Kickstarter

Vezani sadržaji
Ključne riječi lidar Sweep Scanse
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->