Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.11.2019. 13:38

University of Michigan 

VIDEO: Laserskim pokazivačem hakirali pametne zvučnike

Pomoću običnog laserskog pokazivača uspjeli su sa 100 metara udaljenosti otvarati vrata garaže i kupovati na internetu.

VIDEO: Laserskim pokazivačem hakirali pametne zvučnike

Istraživači Sveučilišta Michigan i njihovi kolege sa Sveučilišta elektrokomunikacija u Tokiju otkrili su da mogu preuzeti kontrolu nad pametnim zvučnicima Google Assistant, Apple Siri i Amazon Alexa, usmjeravanjem laserskih pokazivača ili baterijskih svjetiljki prema njihovim mikrofonima. Fokusiranjem lasera korištenjem telefoto objektiva mogli su na taj način hakirati pametne zvučnike i na udaljenosti do 107 metara. Na primjer Google Homeu su mogli izdati naredbu da otvori vrata garaže dok su se nalazili u drugoj zgradi, a laserska modulacija koju su poslali prema mikrofonu kroz prozor bila je ekvivalentna glasovnoj komandi "OK Google, open the garage door", kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Istraživači objašnjavaju da unutar mikrofona postoji mala pločica pod nazivom dijafragma koja se pokreće kada je pogodi zvuk. Laseri mogu replicirati taj pokret i konvertirati ga u električne signale koje uređaj može razumjeti i interpretirati kao odgovarajuće glasovne komande.

Također kažu da je otvaranje vrata garaže takvim hakiranjem Google Homea bilo jednostavno, ali da su također uspjeli obavljati online kupnju, otvarati vrata zaštićena pametnim bravama, pa čak i daljinski otključavati automobile spojene na AI uređaje s glasovnim komandama.

O svojem otkriću već su izvijestili tvrtke čije su uređaje hakirali među kojima se nalaze Tesla, Ford, Amazon, Apple i Google. Obzirom na lakoću kojom se ovo hakiranje može napraviti, istraživači su im preporučili redizajniranje mikrofona. Istom tehnikom hakirali su  Google Home/Nest, Echo Plus/Show/Dot, Facebook Portal Mini, Fire Cube TV, EchoBee 4, iPhone XR, iPad 6th Gen, Samsung Galaxy S9 i Google Pixel 2, što ukazuje na ozbiljnost otkrivene ranjivosti. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->