Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.02.2016. 09:59

MWC 2016 

VIDEO: Isprobali smo Samsung Galaxy S7 i S7 edge

Novi Samsungovi flagshipovi dolaze s jakim čipsetom i moćnom baterijom.

VIDEO: Isprobali smo Samsung Galaxy S7 i S7 edge

Dan uoči službenog otvaranja MWC 2016 sajma, Samsung je u Barceloni održao novo Unpacked događanje, odnosno predstavljanje Samsung Galaxy S7 i Samsung Galaxy S7 edge telefona, te VR kamere Gear 360.

Kako bi sve proteklo u znaku VR-a, svima u dvorani su podijeljeni Samsung Gear VR headsetovi, pa se prezentacija odvijala u kombinaciji prave i virtualne stvarnosti, a osim Samsungovih čelnika, događanje su pojačali osnivač Epic Gamesa i jedan od kreatora Unreal Enginea Tim Sweeney, te osnivač i šef Facebooka Mark Zuckerberg.

VIDI Samsung Unpacked 2016 1

Sweeney je na Samsungovom događanju govorio o podršci novih telefona (odnosno Snapdragon 820 čipseta) za Vulkan, novi API koji predstavlja nasljednika OpenGL-a. Zahvaljujući podršci za novi čipset u kombinaciji s Epicovim Unreal Engineom, Vulkan bi na Samsungove mobilne uređaje trebao donijeti performanse najboljih PC igara, a u to bi nas trebao uvjeriti ovaj Epicov demo koji pokazuje UE+Vulkan+Samsung Galaxy S7 u izvođenju zahtjevnih gaming sadržaja.

Što se Zuckerberga tiče, on je govorio općenito o sve većem interesu Facebooka za VR, te je naglasio da će njegov Oculus Store nuditi sve više sadržaja za Samsungove flagship telefone čiji su AMOLED zasloni najbolji za reprodukciju VR filmova i igara u domeni mobilnih uređaja.

Ukoliko imate malo više vremena, čitavo događanje možete pogledati u ovom videu, a ako vas zanimaju samo novi proizvodi koje smo odmah nakon prezentacije dobili priliku isprobati, možete slobodno preskočiti čitav "spektakl".

Na prvi pogled, novi Galaxy S7 i Galaxy S7 edge izgledaju slično kao i prethodnici. Straga se nalazi staklo, na boku je aluminij s urezima za prijem signala. Ipak, detaljniji pogled na oba modela otkriva kako se poradilo na ergonomiji tako da oba modela sada daleko bolje leže u ruci jer stražnja strana više nije flat (ravna) nego je zaobljena. Taj dio se sada zaista osjeti i to je odlično riješeno, s tim da su uređaji i dalje vrlo skliski pa preporučujemo korištenje zaštitnih maski.

VIDI Samsung Unpacked 2016 6

Druga novost je povećanje dijagonale ekrana modela S7 edge na 5,5 inča dok je S7 zadržao dijagonalu od 5,1 inča kao i prethodnik. Daleko su najveće (stare) novosti povratak microSD utora smještenog zajedno sa SIM karticom na vrhu telefona (na nekim tržištima će se umjesto microSD kartice moći ubaciti druga SIM kartica) te povratak vodootpornosti s certifikatom IP68. Dakle, poslušali su korisnike koji su negodovali zbog nemogućnosti proširenja memorije dok promjena baterije i dalje nije moguća bez odlaska u servis. Ono što će zasigurno razveseliti korisnike su za nekoliko desetaka posto veći kapaciteti baterija - S6 ima 3000 mAh, a S6 edge čak 3600 mAh, uz podržano brzo i bežično punjenje.

Samsung tvrdi da će vam s jednim punjenjem baterija omogućiti gledanje jedne čitave sezone Igre prijestolja.

Otprilike, to bi bile glavne novosti koje se vide na prvi pogled, a o tome govori i ovaj Samsungov službeni video.  

Bočna strana S7 edge modela konačno je dobila smisao pa umjesto samo nekoliko kontakata i prečaca sada nudi daleko više toga te je postavljanje zakrivljenog dijela ekrana dobilo pravu svrhu i nije više samo kozmetički dodatak. Na boku se nudi pristup do 10 aplikacija, moguće je i pregledavanje novosti (npr. Yahoo) potezanjem prstom s boka, sa zakrivljenog dijela ekrana. 

Always-on display kako mu i sam naziv kaže nudi informacije poput kalendara direktno na ekranu, bez potrebe za otključavanjem telefona, a korisnici će imati mogućnost postavljanja različitih dizajnerskih rješenja tog zaslona. Samsung tvrdi da ova značajka neće gotovo nimalo utjecati na potrošnju baterije, no to ćemo tek trebati isprobati.  

VIDI Samsung Unpacked 2016 8

Zasigurno vas zanima kakve su kamere. Ako ne patite na veliki broj megapiksela onda će vas razveseliti podatak da je otvor blende sada f1.7 (f1.8 na S6 seriji), povećani su i pikseli (dualPixel) te je time i slika još bolja. Isprobali smo stražnju 12-megapikselnu kameru koja u djeliću sekunde uspijeva fokusirati objekte, dajući im istovremeno oštrinu, dobre i vjerne boje, bez osjećaja ispranosti.

Leća kamere vrlo malo strši prema van. Novost pri snimanju panoramskih fotki jeste snimanje svojevrsnog videa koji se naknadno može pregledavati i editirati, a moguće je snimiti četiri različita videa koja će zatim biti složena u jedan video, u kvadratičnom odnosno mrežastom rasporedu (video collage). Zgodno za video entuzijaste, u svakom slučaju. Tu je i profi mod u kojem će pak uživati foto entuzijasti te tako istraživati što sve može nova kamera.

VIDI Samsung Unpacked 2016 2

Prednja 5-megapikselna kamera može snimiti široke selfije pomicanjem telefona ulijevo i udesno tako da vam neće trebati selfie štap kako biste u kadar smjestili cijelo društvo.

U nekoliko situacija kamera na S7 je uspoređena s iPhone 6S plus te je prezentirana kao superiornija. Fotke noću će sada biti još oštrije, video će također biti oštriji kada se snimaju objekti u pokretu tako da već iz svega navedenog postoje razlozi da poželite zamijeniti svoj S6 ili S6 edge novim modelom s boljom ergonomijom i boljom baterijom, uz već spomenuto proširenje.

Mnogima će se učiniti kako je ovo ustvari samo nadogradnja prethodnih modela, što nije daleko od istine, ali ako ste pravi gadgetoman onda ćete potražiti detalje koji čine bitnu razliku od osjećaja kada se na istom stolu u kafiću nađu vaš S6 i novi S7 te pokušavate pronaći razlike i uvjeriti sve oko sebe kako nema potrebe mijenjati telefon koji već imate te će vam tako u džepu ostati 5.599 kn za S7 model sa 32 GB odnosno 6.399 kn za S7 edge model. Prodaja u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj kreće od 11.03.2016., a već se sada možete predbilježiti i dobiti telefon nekoliko dana ranije, uz besplatne Gear VR naočale.

VIDI Samsung Unpacked 2016 4

Pogledajmo još neke detalje. Radna memorija je skočila na fantastična 4 GB (koliko vaš trenutni model ima RAM-a?), Snapdragon 820 ili Exynos 8890 čipset ovisno o tržištu donose 30-ak posto više snage, grafika je poboljšana za 60-ak posto, a razveselila nas je informacija da se sada puno bolje provodi toplina unutar staklenog Gorilla kućišta. Tijekom igranja moguće je snimiti igru i kasnije pregledati, hvatati screenshotove itd.

VIDI Samsung Unpacked 2016 7

U nastavku su Samsungovci u Barceloni ispred nas predstavili i novu VR kameru Gear 360 koja ima 30-megapikselnu kameru za snimanje videa u 360 stupnjeva, te omogućuje gledanje putem Samsungovog Gear VR-a i umetnutih telefona (S6, S6 edge, S7, S7 edge i Note 5). Ako vas zanima kvaliteta filmova snimljenih pomoću Gear 360 kamere, pogledajte ovaj "baletni" video. 

Izvor: Mobil.hrVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->