Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.11.2011. 15:35

Bit9 

Top 12 najnesigurnijih pametnih telefona

Tvrtka Bit9 napravila je listu top 12 najnesigurnijih pametnih telefona 2011. godine.

Top 12 najnesigurnijih pametnih telefona

Kompanija Bit9 koja se bavi sigurnosnom zaštitom sustava u poslovnom okruženju, napravila je listu Top 12 najnesigurnijih pametnih telefona, odnosno onih koji predstavljaju najveću prijetnju po sigurnost i privatnost korisnika.

Istraživanje je pokazalo kako najveću prijetnju predstavljaju uređaji na operativnom sustavu Android, među kojima ih čak 56% radi s neažuriranim softverom i nesigurnim inačicama operativnog sustava.

Bit9 kaže kako mnogi vodeći proizvođači mobilnih telefona često izbacuju na tržište telefone sa zastarjelim softverom, a naknadno ažuriranje softvera provode vrlo sporo.

Istraživanje je također ukazalo da se u nekim slučajevima telefoni uopće ne ažuriraju, a proizvođači svu pažnju usmjeravaju na novije modele, ostavljajući korisnike starijih modela da se sami snalaze s nesigurnim softverom.

Forma i funkcionalnost mobilnih telefona su prioriteti proizvođača dok se sigurnost uporno zapostavlja, mada  ove uređaje samo 3% njihovih vlasnika koristi kao tradicionalne telefone.

Daleko veći broj je onih korisnika za koje su pametni telefoni svojevrsna prijenosna računala koja sadrže povjerljive osobne i poslovne podatke koji bi morali biti zaštićeni jednako dobro kao oni na desktop i notebook računalima.

"Vrtoglav rast popularnosti Android telefona i otvoren kod ove platforme rezultirali su distributivnim modelom koji je u velikoj mjeri kaotičan i nesiguran, te je za distribuciju ažuriranja potrebno više mjeseci, ukoliko do njega uopće dolazi", kažu u Bit9.

"Zbog toga bi stručnjaci za sigurnost zajedno s korisnicima trebali vršiti pritisak na proizvođače pametnih telefona da daju prioritet ažuriranju softvera. Također, proizvođači bi se trebali odreći kontrole nad ažuriranjem softvera, a tvrtke bi trebale uvesti kontrolu nad time koji se uređaji i kakve aplikacije koriste u njihovom poslovnom okruženju".

Uglavnom, dolje je popis najnesigurnijih 12 pametnih telefona prema istraživanju tvrtke Bit9, pa pogledajte nalazi se i vaš mobitel na njemu. Naravno, ne trebate paničariti, posebice ako mobitel koristiti isključivo za privatne svrhe i u njemu ne čuvate važne podatke, no bilo bi dobro da se raspitate kakve su mogućnosti sigurnosnog ažuriranja softvera za njega. U slučaju da mobitel koristite u poslovnom okruženju, možda biste trebali razmisliti o tome koje podatke držite u njemu, te izbjegavati instaliranje aplikacija koje ne služe za posao.

Lista najnesigurnijih 12 pametnih telefona:

1. Samsung Galaxy Mini; 2. HTC Desire; 3. Sony Ericsson Xperia X10; 4. Sanyo Zio; 5. HTC Wildfire; 6. Samsung Epic 4G; 7. LG Optimus S; 8. Samsung Galaxy S; 9. Motorola Droid X; 10. LG Optimus One; 11. Motorola Droid 2, 12. HTC Evo 4G.

Ako vas ljuti (ili veseli) što niti jedan Appleov pametni telefon nije na ovoj listi, znajte kako se iPhone 4 nalazi na 13. mjestu, kao i njegovi stariji modeli.

Više informacija o ovom istraživanju možete pronaći na ovom linku, a ukoliko želite vidjeti kompletno izvješće i saznati nešto više o metodologiji koja je dovela do ovih rezultata, pogledajte ovaj PDF dokument.

VIDEO - Bit9 o najnesigurnijim pametnim telefonima

Harry Sverdlove, šef za tehnologiju kompanije Bit9 govori o ranjivosti pametnih telefona i ovom istraživanju koje su proveli.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->