Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.07.2016. 14:30

MIT 

Swarm: Višejezgrena CPU arhitektura za veće brzine

Nova multi-core CPU arhitektura omogućuje postizanje većih brzina zahvaljujući novom sustavu za dijeljenje zadaća između jezgri.

Swarm: Višejezgrena CPU arhitektura za veće brzine

Nova arhitektura znatno olakšava paralelno programiranje. Photo Credit - Illustration: Christine Daniloff/MIT

Znanstvenici Sveučilišta MIT razvili su Swarm, novu višejezgrenu CPU arhitekturu koja može omogućiti postizanje većih brzina zahvaljujući novom sustavu za procesiranje zadaća između jezgri.

Swarm je napravljen kao 64-jezgreni CPU koji bi u teoriji trebao biti 64 puta brži od običnog CPU-a, no kao što je to slučaj s drugim procesorima, nije takav.

Problem dolazi od činjenice da aplikacije koje rade na višejezgrenim CPU-ima trebaju imati prilagođen izvorni kod, razdvojene zadaće, a potom zadaće klasificirane prema prioritetima kako bi se izbjegli problemi s podatkovnim "overwriteom".

Novi Swarm sustav dolazi sa specijalnim sklopovljem koje je odgovorno za razvrstavanje zadaća korištenjem "timestampova" i pokretanje zadaća u paralelnom računanju, počevši s najvišim prioritetom.

Swarm izbjegava konflikte s pohranom podataka u kojima dvije ili više zadaća pokušavaju zapisivati podatke u isti memorijski registar, na taj način da posebno sklopovlje "backupira" memorijske podatke i dopušta da se zadaće od najvećeg prioriteta prve pokreću, a potom povraća podatke  za zadaće nižeg prioriteta.

Tijekom testiranja Swarma, MIT je postigao povećanje brzina računalnih zadaća između 3 i 18 puta u usporedbi s klasičnim višejezgrenim CPUima, a programi koji rade na ovoj arhitekturi zahtijevaju jednu desetinu ili manje modifikacija koda u usporedbi s promjenama potrebnim za prilagođavanje softvera namijenjenog klasičnim višejezgrenim procesorima.

"Višejezgrene sustave je doista teško programirati", navodi voditelj Swarm projekta Daniel Sanchez. "Morate eksplicitno razvrstati ono što radite u zadaće. Ono što ova arhitektura radi je u osnovi to što uklanja sve vrste eksplicitnih sinkronizacija, kako bi paralelno programiranje učinila znatno jednostavnijim".

Izvor: MIT

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam