Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.05.2013. 14:45

KIT 

Svjetski rekord bežičnog prijenosa podataka

Nijemci postigli bežični prijenos podataka od 40 Gbps na 240 GHz na udaljenosti od jednog kilometra.

Svjetski rekord bežičnog prijenosa podataka

Znanstvenici instituta Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics u Institutu za tehnologiju u Karlsruheu (KIT), ponosno su objavili kako su ostvarili rekordni bežični prijenos podataka na udaljenosti od jednog kilometra.

Inače, prošle godine su znanstvenici iz SAD-a i Izraela uspjeli ostvariti brzinu od čak 2,5 terabajta u sekundi, no to su uspjeli na udaljenosti manjoj od jednog metra u laboratorijskim uvjetima i to uz mnoga ograničenja, tako da se službeno sada priznaje ovaj njemački rekord.

Ova demonstracija koja je omogućila prijenos podataka od 40 gigabita u sekundi na frekvenciji od 240 GHz, ukazuje na veliko približavanja mogućnostima koje nudi prijenos podataka optikom.

Znanstvenici kažu kako će ovakav radio prijenos podataka premostiti jedan od najvećih izazova današnjice, odnosno omogućiti broadband Internet u ruralnim područjima koja su teško dostupna.

"Normalne" Wi-Fi mreže rade na 300 Mbps ili maksimalno na 450 Mbps ukoliko se umjesto standardnog frekvencijskog pojasa od 2,4 GHz koristi onaj od 5 GHz.

Mada su te brzine dovoljne većini korisnika, premale su potrebe većih "setupa" poput data centara, a domet im je prilično kratak, jer iznosi između 7-10 metara.

Mada je ovo bio samo test, njemački znanstvenici demonstriraju potencijal do kuda bi bežične komunikacije mogle ići.

2013_062_Neuer_Weltrekord_bei_der_Datenuebertragung_per_Funk_02

Veliku ulogu u ostvarivanju ovog rezultata je odigrala frekvencija od 240 GHz, koja je uz pomoć, kako kažu, "snažnog hardvera", omogućila slanje i primanje podataka na 320 Gbps, 2.300 puta brže od teoretskog maksimuma 802.11n WiFi-a (140 Mbit/s), te 380 puta brže od trenutno najraširenijeg standarda 802.11ac 866 Mbit/s), a čak i budući standard 802.11ad bi se trebao umnožiti s brojkom 46 kako bi postigao slične rezultate.

Znanstvenici kažu kako je ovaj testni setup samo početak, jer "poboljšanjem učinkovitosti korištenjem kompleksnijih formata modulacija ili kombinacijom višestrukih kanala", mogu postići još bolje rezultate". 

Izvor: Karlsruhe Institute of Technology

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->