Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.12.2020. 16:26

marcan 

Stiže Linux za Appleove M1 procesore

Poznati developer koji je doveo Linux na PS4, namjerava ga dovesti na računala s novim Appleovim procesorima.

Stiže Linux za Appleove M1 procesore

Nakon što je doveo Linux na PS4 konzole, poznati developer Hector Martin, poznatiji kao marcan, sprema se krenuti u novi projekt važan za zajednicu otvorenog koda.

Njegova ideja je napraviti Linux za Appleova računala i prijenosnike s novim M1 procesorima, no kaže da će u to krenuti samo ako će imati dovoljnu novčanu potporu jer to nije nešto što bi se moglo napraviti iz hobija, već, kako kaže, "full-time job".

Iz tog razloga developer je pokrenuo kampanju za prikupljanje donacija kako bi se mogao posvetiti Linuxu za Appleova računala u obliku stalnog posla. U tom slučaju krenut će od toga da dovede Linux na Mac mini računalo pogonjeno M1 procesorom, a kasnije bi ga trebali podržavati svi Appleovi proizvod s novim čipom.

"Cilj je dovesti Linux podršku na Macove s Appleovim procesorom do točke da to nije tehnološki demo, već operativni sustav koji ćete moći koristiti u svakodnevnom radu", navodi marcan i dodaje kako za takvo što predstoji jako puno posla, jer primjerice treba napisati drivere za sve uređaje, a među onima za koje je to posebno zahtjevno je Appleov grafički procesor. "Power management također mora biti dobro odrađen, kako se ne bi narušila trajnost baterije.

Ako se pitate je li to uopće legalno, developer kaže da je, jer on samo želi koristiti obrnuti inženjering kako bi omogućio da stvar proradi, pa se ne radi o nikakvom "jailbreaku".

Ukoliko će prikupiti dovoljno novca, developer planira kupiti sve nove Appleove uređaje i zaposliti dodatne ljude koji će raditi na projektu.

Ukoliko želite pomoći marcanu u razvoju novog Linux projekta, putem ove poveznice se učlanite među one koji podupiru projekt i odaberite neki od 5 ponuđenih modela donacija, koji se kreću od 3 do 48 dolara mjesečno.Vezani sadržaji
Ključne riječi Apple Linux M1 marcan
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->