Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2020. 15:55

Hakiranje 

Haker prodaje podatke emailova više stotina direktora

Među hakiranim email računima nalazi se i jedan od generalnog direktora velikog trgovačkog centra.

Haker prodaje podatke emailova više stotina direktora

Nedavno smo imali priliku saznati informaciju koju je objavio Carnetov nacionalni CERT, koji je utvrdio da se na hakerskim stranicama nalaze podaci više od 47.000 korisničkih računa hrvatskih građana, među kojima 24.000 njih ima izložene lozinke. Hakeri takve baze prodaju pojedincima koji ih mogu koristiti za različite vrste prijevara, od ucjenjivačkih rasomware napada, pa sve do krađe identiteta s ciljem krađe novca.

No mnogim hakerima su puno atraktivniji e-mailovi CEO-a, COO-a, CTO-a i drugih tipova direktora i visokih dužnosnika tvrtki, koji se mogu iskoristiti za znatno profitabilnije prijevare. Stoga ne čudi što su stručnjaci za sigurnost tvrtke KELA otkrili da jedan haker na ruskom underground forumu prodaje podatke za pristup mailovima stotina visokih dužnosnika tvrtki, među kojima se nalazi i e-mail direktora jedne srednje velike američke softverske tvrtke, predsjednika jednog velikog branda za prodaju odjeće, kao i e-mail šefa financija jednog velikog europskog trgovačkog lanca.

Ti visokoprofilni računi prodaju se po cijenama između 100 i 1.500 dolara, a stručnjaci za sigurnost misle da je haker mogao doći do pristupnih podataka s računala zaraženih AzorUlt trojancem. 

ZDNet je provjerio tvrdnju tvrtke KELA i otkrio da su pristupni podaci za najmanje dva računa autentični, a KELA je započela obavještavati tvrtke čije su informacije procurile. 

Pristup e-mail računima cyber kriminalci bi mogli iskoristiti na razne načine, što bi moglo naškoditi izvršnim šefovima tvrtki, zaposlenicima i partnerskim tvrtkama, realizacijom zahtjeva za novčanim transakcijama, iznudama, pa čak i sklapanjem lažnih ugovora s tvrtkama trećih strana.Vezani sadržaji
Ključne riječi Hakiranje e-mailovi direktori KELA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->