Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.09.2013. 10:54

Apple 

Puno vike nizašto? iPhone 5S i iPhone 5C

Apple predstavio nove iPhone 5S i 5C telefone, te iOS 7 operativni sustav.

Puno vike nizašto? iPhone 5S i iPhone 5C

Nakon što je Apple konačno otkrio svoju ponudu novih proizvoda za sezonu jesen-zima 2013., možemo reći da nismo uopće ushićeni, ali ni posebno razočarani. 

iPhone 5S 

Glavni "sezonski proizvod" je dakako iPhone 5S, pa ćemo započeti upravo s njim. Kao što je iPhone 4S predstavljao prilično malu nadogradnju iPhonea 5, tako je i iPhone 5S relativno mala nadogradnja iPhonea 5.

U hardverskom dijelu najveću promjenu donosi novi A7 procesor koji dolazi na 64-bitnoj arhitekturi, no kao i u slučaju većine pametnih telefona, postavlja se pitanje koliku će stvarnu korist donijeti korisnicima. Naime, procesori u telefonima nisu toliko značajna karakteristika, osim kada istovremeno postignu poboljšanje performansi i energetsku učinkovitost.

Novi procesor će zasigurno poboljšati performanse u nekim aplikacijama i igrama, no postavlja se pitanje koliko će pri izvođenju zahtjevnijih operacija trošiti bateriju. Malo je sumnjivo to što Apple na prezentaciji nije previše govorio o tom segmentu, već je samo rečeno da će pri telefoniranju omogućiti 10 sati 3G razgovora, te 250 sati razgovora u 2G mrežama. Naravno, procesor je za potrebe razgovora najmanje važna stvar u bilo kojem pametnom telefonu.

Što se ekrana tiče, on je potpuno iste veličine kao u iPhoneu 5, dok je kamera poboljšana, pa omogućuje snimanje nešto šireg kadra (f/2.2) i može snimati 720p video na 120 fps, a tu je i nešto bolja digitalna stabilizacija slike, kao i Burst Mode. Solidno ali ništa spektakularno.

Jedna od najvećih novih značajki koje Apple ističe kao inovaciju je TouchID senzor koji može očitati vaše otiske prstiju, te s velikom točnošću prepoznaje vlasnika uređaja. Ova značajka je relativno zanimljiva kada se govori o pametnim telefonima, no već ima veliku bradu kada se govori o biometrijskim sustavima na drugim uređajima.

Sve u svemu, novi iPhone 5S donosi bolju kameru i jači procesor u odnosu na prethodnika, pa će biti zanimljiv onima koji su preskočili "peticu", a to su korisnici na koje Apple vjerojatno i cilja. 

iPhone 5C 

Vođeni isključivo prvim subjektivnim dojmom nakon predstavljanja iPhone 5C telefona, moramo reći da nam djeluje ružno. Pet ponuđenih boja i logotip Applea na zadnjoj strani stvara dojam kao da je netko tko ima problema s poznavanjem boja prekopirao Appleove uređaje.

apple-iphone-5c-1

Posebno nam je ružan zeleni model, no to je ponavljamo, isključivo subjektivan dojam na "prvi pogled". Jednostavno nema šanse da u ruci javno držimo takav uređaj, no vjerujemo kako će se među djecom i ženskom tinejdžerskom publikom, zasigurno naći dovoljno veliki broj korisnika koje će baš ovo oduševiti, pa je i to možda dio smišljene ciljane kampanje Applea.

Uređaj posjeduje A6 procesor, kućište od polikarbonata, 4-inčni ekran razlučivosti 640 x 1136 piksela, 8 MP kameru, te je debljine od 7,6 mm (iPhone 5 je bio debljine od 9 mm), a radi na iOS 7 operativnom sustavu. Ugradnja nešto jeftinijih komponenti utječe na njegovu cijenu, pa će se u SAD-u prodavati za 99 dolara uz ugovornu obvezu. Generalno gledano uređaj je prilično zanimljiv, hardverski mu ništa ne nedostaje, no vanjski dizajn ga čini zanimljivim samo za određenu vrstu korisnika.

Očito je Apple ovo napravio namjerno kako ne bi izvršio kanibalizam nad svojim glavnim iPhone 5S telefonom. 

iOS 7 

Novi Appleov operativni sustav za mobilne uređaje stići će 18. rujna ove godine na iPhone, iPad i iPod touch uređaje, te donosi osvježeno korisničko sučelje, te, kako kažu, "200 novih značajki", kao i posebne značajke koje su "napisane" specijalno za 64-bitnu arhitekturu novog A7 procesora u iPhoneu 5S.

Među novim značajkama Apple naglašava Control Center za brzi pristup kontrolama koje želite na jednom mjestu, što se izvodi povlačenjem prsta s dna ekrena prema gore.

Tu je zatim Notification Center kojem se sada pristupa preko Lock screena, pa vam omogućuje pogled u obavijesti jednostavnim klizanjem prsta, a dolaze i poboljšanja u multitaskingu koja će omogućiti korisniku prebacivanja između pokrenutih aplikacija.

Za brže i lakše dijeljenje sadržaja tu je funkcija AirDrop, a poboljšanja dolaze i u novim filterima aplikacije kamere koji dodaju foto efekte u realnom vremenu. Redizajnirane su iPhoto, iMovies, Pages, Numbers i Keynote aplikacije, a Siri dolazi s muškim i ženskim glasovima. Tu je i integracija pretraživanja Twittera, integracija Wikipedije i Bing pretraživanja, te iTunes Radio koji donosi besplatni radio program s 200 postaja.

Detaljniji pregled novosti i unaprijeđenja koje donosi iOS 7 ćemo ostaviti za recenziju, no za sada ćemo samo reći da nam djeluje prilično zadovoljavajuće, a ukoliko je doista siguran, brz i pouzdan kakvim ga predstavljaju, svi sretni i zadovoljni. 

Ukupno gledano, nova prezentacija Appleovih gadgeta protekla je slično kao i nekoliko zadnjih, što znači da i dalje još uvijek ne donosi onu euforiju kakva je pratila slična događanja kada ih je vodio pokojni Steve Jobs. Hoće li se to ikada uopće ponoviti je veliko pitanje, a Appleovi fanovi sada mogu polako početi dizati hype oko iPhone 6 telefona.

Izvor: Mobil.hr

Vezani sadržaji
Ključne riječi Apple iPhone 5S iOS 7 iPhone 5C
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam