Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.03.2020. 18:36

Preživljavanje 

Preživite izolaciju uz Top 5 survival igara

U ovim igrama je pred igračima glavni izazov borba za goli život, što može biti i jako zabavno.

Preživite izolaciju uz Top 5 survival igara

U današnje vrijeme moglo bi se reći da survival kao "čisti" žanr igara zapravo ne postoji jer se "razmazao" po svim žanrovima, od pucačina, RTS-ova, RPG-ova i avantura, pa sve do menadžerskih i battle royale igara.

Stoga smo našu top listu survivala ili igara preživljavanja izmiksali raznim žanrovima i podžanrovima, pri čemu smo vodili brige da vam predstavimo i neke naslove za koje možda niste ni znali.

Općenito gledano, na našu top ljestvicu nemojte gledati kao na Sveto pismo, već isključivo kao odabir autora ovog teksta čije mišljenje se možda razlikuje od mišljenja svih ostalih igrača, no možemo vam jedino garantirati da se radi o odličnimigrama, mada vi možda znate i neke "odličnije".  

1. Darkwood

Darkwood je je 2D horror naslov koji se igra iz "top-down" perspektive, koju neki nazivaju i ptičjim pogledom i na prvu vam možda neće djelovati kao nešto što bi vas trebalo plašiti, posebice kad vidite čovječuljka kojim upravljate, nalik na neku karikaturu iz lošeg crtića.

No ubrzo ćete shvatiti da ste se teško prevarili. Gusta mračna šuma kroz koju hodate noću u kombinaciji s ptičjom perspektivom ograničava vaše vidno polje, a zatim ispunjava sjene stvarima iz vaših noćnih mora. Nikada ne dobivate potpunu sliku, ali znate da izvan dosega svjetla vaše baklje čuči zlo koje vas u bilo kojem trenutku može zaskočiti.

Darkwood

Kada izađe Sunce nekako je lakše pa možete istraživati naokolo i tražiti resurse, no kada se spusti noć morate se zabiti u svoju kolibu i pripremiti se na najgore. Zatvorite prozore, premjestite namještaj, postavite zamke, a potom čekajte. Prvo će do vas stići samo zvukovi grebanja po zidovima, kucanje i udaranje, no na tome neće sve ostati jer će se vaše barikade na kraju razvaliti i počinje borba za puko preživljavanje.

Igra će vam također ponuditi i susrete s "dobrim" likovima, o čijim ćete sudbinama saznavati razne stvari, no nikada nikome nemojte vjerovati. Pored svega toga morat ćete razvijati svoje vještine i "perkove" pomoću ekstrakta iz mutirane flore i faune koji ćete si ubrizgavati u krv, a potom uživati u posljedicama koje će ta "droga" izazvati. Za ovu bismo igru mogli reći da je pravi mali slatko-gorki biser. 

2. Rust

Početak igranja Rusta je ono što mnogi smatraju pravom igrom preživljavanja. Budite se goli i bez pamćenja u nekoj divljoj zabiti i sve što možete činiti je razbijati kamenje i ružiti drveće poput naših predaka iz kamenog doba.

Ako ćete imati dovoljno sreće, imat ćete dovoljno sreće da si sagradite kamp koji će vam predstavljati bazu, no postoje velike mogućnosti da vas grabežljive divlje životinje odaberu za svoj obrok, ili da postanete meta drugih igrača ukoliko se čim prije s njima ne udružite, obzirom da ćete solo igranjem uvijek imati agresivnu interakciju s njihove strane. Stoga je najpametnije udružiti se i zajednički graditi utvrđene gradove koje ćete okružiti automatiziranim "mitraljeskim gnijezdima" i klopkama te od tuda započeti svoju dominaciju na mapi, odnosno serveru.

rust

Kada napokon dođete do sposobnosti da možete sami sebe zaštititi možete započeti igranje uz puno više akcije jer će vaše istraživačke ekspedicije postati znatno zanimljivije kada ćete ulaziti u borbe s drugim plemenima, ubijati životinje zbog mesa, braniti se od drugih igrača i ubijati ih za hranu. Ako to nije pravi survival ne znamo što je.

Pathologic Classic HD

Priznajemo da je male blesavo reći da se Pathologic razlikuje od drugih survival igara jer se on razlikuje od svake druge igre, neovisno o kojem se žanru radi.

Igra koja predstavlja restaurirani kultni indie klasik je neka vrsta survival RPG-a koji je pomiješan s psihološkim horrorom. Igrajući s jednim od tri lika iscjelitelja, tražit ćete izvor kuge koja polako ubija nadrealistični grad, a za to imate samo 12 dana na raspolaganju.

Grad u kojem se nalazite ima vlastiti neovisni život i ritam, bez obzira sudjelujete li vi u tome ili ne. Kako se kuga širi, stanovnici grada mogu umirati prije nego dođete u mogućnost da od njih saznate nešto ili dobijete pomoć u svojoj misiji.

Pathologic

Neke ulice su konstantno zatvorene, dok se druge neće otvoriti ukoliko nećete igrati sa specifičnim likom, a nećete moći ništa otkriti ukoliko se i sami razbolite ili počnete kopnjeti od gladi. U mnogim drugim survival igrama uglavnom se sve svodi na preživljavanje u divljini prema određenoj shemi, no ovdje ćete se naći u potpuno drugačijoj situaciji.

Možete ili ne morate zanemariti moralne skrupule, krasti i provaljivati u kuće da biste preživjeli, no za svaku vašu akciju postoje konzekvence. Možete pomagati bolesnima olakšavajući im bol i patnju, a oni će možda kasnije postati resursi za vaše potrebe. Ukratko rečeno igra je od početka do kraja tmurna zagonetka prepuna etičkih dvojbi, pa vam je ne bismo preporučili ukoliko se nalazite u depresiji jer bi vam neki "flashevi" mogli naštetiti mentalnom zdravlju. Ima li bolje reklame od toga?

7 Days To Die

7 Days to Die je igra otvorenog svijeta koja dolazi u kombinaciji pucačine iz prvog lica, survival horrora, tower defensea i RPG-a i ispočetka djeluje poput mnogih drugih igara i modova sa zombijima. Skupljate resurse, utvrđujete svoju bazu i polako krećete u istraživanje ruševina nastalih nakon apokalipse.

Prvi susreti sa zombijima su potpuno bezopasni jer su spori i teško vas detektiraju pa im možete raditi što god želite. No developeri su napravili samo zato da vam uliju lažni osjećaj sigurnosti i nadmoći, što ćete otkriti na vrlo nezgodan način kada vas počne ganjati horda čudovišta i hvatati u klopke iz kojih se ne možete izvući.

7 days to die

Čim se malo prenete iz lažnog osjećaja sigurnosti, shvatit ćete da ovo nije bezumna pucačina, jer će se od vas tražiti da "lootate", skupljate resurse, trgujete, poboljšavate opremu i oružje, izvršavate questove i činite mnoge druge stvari kako biste bili uspješniji u borbama protiv čak 50 vrsta zombija različitih sposobnosti koliko su ih ubacili u igru. Osim igranja Navezgane kampanje moći ćete okupiti ekipu za akciju u mjestima stvorenim slučajnim generiranjem koja uključuju gradove, sela, jezera, planine, doline, ceste, pećine i lokacije u divljini. Mogućnosti su velike jer na raspolaganju imate čak 400 jedinstvenih lokacija.

Subnautica

Srušili ste se sa svojom letjelicom na vodeni planet i nemate nikakav drugi izbor nego zaroniti u dubinu gdje se nalazi jedan prekrasan ali istovremeno i opasan svijet prepun života i misterija. Subnautica će od vas tražiti puno istraživanja, skupljanja resursa, gradnja baze i nadogradnja opreme, za što ćete poseći za svime što je iskoristivo na dnu oceana.

Osim potrebe za hranom i vodom kao što je to slučaj u drugim popularnim survival igrama, ovdje ćete morati voditi računa i o zraku za disanje, što će vam predstavljati dodatnu brigu uz opasne podvodne vrste riba, hobotnica i drugih beštija kojima je nešto promijenilo izgled i modele ponašanja, a vi ćete morati otkriti što.

Kako ćete s vremenom na raspolaganju imati podvodna vozila, mini podmornice, zračne pumpe i tankove s kisikom, moći ćete ostajati duže pod vodom i ogromni duboki ocean početi doživljavati svojim domom.

Subnautica

Podvodne zvjerčice koje bi vas htjele popapati možete rastjerivati raznim oružjem, torpedima, električnim ogradama (poljima), a ponekad će vam preostati samo da pobjegnete, jer ovdje oružje nije u ulozi klasičnih ubilačkih naprava jer biste s njim bili previše dominantni pa bi vam igra brzo dosadila.

Mada ćete biti pod stalnim pritiskom da se hranite, pijete i dišete, Subnautica će vam ponuditi osjećaj jedne potpuno opuštajuće survival igre, pa ćete doista uživati u istraživanju fantastičnih podvodnih svjetova, gradnji opreme i rasvjetljavanju priče o neobičnom planetu i još čudnijim podzemnim alienskim strukturama koje se u njemu nalaze.   Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->