Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.05.2013. 10:30

House of Coates 

Pametna kuća sama posta na Twitteru

Programerova kuća na Twitteru objavljuje kada, kako i zašto regulira rasvjetu, temperaturu, vlažnost...

Pametna kuća sama posta na Twitteru

Na prvi pogled ne biste nikada rekli da se kuća programera Toma Coatesa iz San Francisca po nečemu razlikuje od drugih.

No ako u nju malo podrobnije zavirite, vidjet ćete kako se u uglu dnevne sobe nalazi vaza s fikusom, iz koje izvire senzor spojen na malu kutijicu. Taj senzor prati vlažnost zemlje, a "kutijica" bežično šalje očitanja na Internet.

fikus

To je samo jedan od mnogih uređaja spojenih na Internet u Coatesovom domu, koji prate i reguliraju mnoge stvari, od toga kakva je temperatura u nekoj prostoriji, pa sve do toga nalazi li se netko trenutno u dnevnoj sobi. Coates je programirao sustav svoje pametne kuće da sve podatke sa senzora šalje na Twitter feed u obliku klasičnih postova, pa njezina Twitter stranica djeluje kao da živa osoba čitav dan izvještava o svim događanjima i promjenama koje se događaju ili koje kuća sama izvršava, uz objašnjenja zbog čega to čini. 

Stoga ako se pretplatite na praćenje Twitter feeda profila House of Coates, moći ćete konstantno pratiti što se zbiva u Coatesovoj kući. "Upravo sam upalila podrumsko svjetlo. Postalo je malo mračno" ili "Netko je upravo aktivirao senzor u dnevnoj sobi pa sam prilično sigurna da je netko kod kuće", sve su to poruke koje može pratiti svaki "sljedbenik" ove neobične stranice.

kuca senzori

Coates, koji je inače osnivač tvrtke Product Club koja se između ostaloga bavi razvojem povezivosti svakodnevnih predmeta na Internet ili kao to stručno nazivaju "Internet stvari" (Internet-of-things), kaže kako za njega web predstavlja mozak uronjen u tank koji nije u stanju komunicirati sa stvarnim svijetom. No pojavom sustava poput Lockitron brave, Nest termostata, te uređaja poput Twinea i WeMoa koji omogućuju internetsku povezivost s, kako kaže, "raznim glupim stvarima", sve to se može promijeniti.

Coates je za ovo koristio jeftine uređaje koji omogućuju interakciju njegovog doma sa stvarnim svijetom, pa je tako postavio više Belkin WeMo prekidača koji mogu upravljati svjetlima u svim prostorijama preko njegovog iPhonea, WeMo senzore (detektore pokreta) koji javljaju kada netko ulazi u prostorije, te Twine uređaja koji prate temperaturu i vlažnost zemlje njegovog fikusa.

Tom Coates

Tom Coates u svojoj kući koja sama "tweeta".

Sve to je povezano na besplatni web alat pod nazivom IFTTT (If This Then That), koji omogućuje korisnicima da određuju automatske online akcije kao odgovor na razne „okidače“, poput slanja e-maila kada određena osoba postavi novu sliku na Instagram, no Coates ga je prilagodio svojem domu.

Coates kaže kako ponekad posjetitelji njegovog Twittera pokušavaju komunicirati s kućom ili se našaliti s njom, a tada on "uleti" kako bi sredio spamere s nekim duhovitim komentarom, pa kaže da se osjeća kao da je njegova kuća postala neka vrsta kućnog ljubimca o kojem se brine nalik na Tamagotchi.

Mada nismo sigurni da je pametno imati kuću koja će na Internetu javno objaviti: "mislim da u kući više nema nikoga", Coates kaže da WeMo senzori prate sva kretanja, te mogu otkriti uljeza i postati na Twitter, pa potom može zamoliti svoje susjede da provjere o čemu se radi. 

Izvor: MIT Technology Review

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->