Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.02.2013. 10:52

Sony 

Novi PlayStation 4 zapravo je svojevrsni PC

2 sata predstavljanja PS4 konzole proteklo bez prikazanog uređaja.

Novi PlayStation 4 zapravo je svojevrsni PC

Sony je jučer u ponoć započeo svoje događanje u New Yorku na kojem je predstavio svoju novu konzolu 4. generacije, o kojoj su već jako dugo kružile raznovrsne glasine.

Na žalost, mada smo saznali ponešto detalja o novom PlayStationu 4 i imali priliku vidjeti neke nove igre, novi kontroler i novu kameru, nakon dva sata hvaljenja "najboljeg, najmoćnijeg, najpovezanijeg, najpametnijeg, naj naj naj... igraćeg sustava na svijetu", nismo mogli vidjeti ono zbog čega smo ćubili na ponoćnoj online konferenciji - samu konzolu.

Na svu sreću, saznali smo barem ponešto o hardveru koju se nalazi u njoj, pa PlayStation 4 tako možemo slobodno (kolokvijalno) nazvati PC-em bez Windowsa, jer se u srcu sustava nalaze AMD-ov x86 CPU i GPU.

Što se CPU-a tiče, radi se o 8-jezgrenom 64-bitnom x86 Jaguar procesoru, dok grafičku procesorsku jedinicu predstavlja Radeon GPU sastavljen od, kako kažu, "18 procesorskih jedinica sposobnih za probavljanje 1,84 TFLOPS-a i više za procesiranje grafike". Na žalost, niti za CPU, kao ni za GPU, nisu spomenuli ništa o tome na kojim taktovima rade, pa i te informacije doživljavamo polovično kao i čitavu konferenciju.

Ono što se još zna je da se u konzoli također nalaze Blu-ray pogon koji se vrti na 6x (8x za DVD-e), 8 GB GDDR5 RAM-a sposobnog za odrađivanje bandwitha od 176 GB u sekundi, USB 3.0, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 2.1, HDMI, optički izlaz, a nisu se odrekli ni starog dobrog AV izlaza. I to vam je zapravo sve što se tiče hardvera novog PlayStationa 4, odnosno osnovnog sadržaja mistične kutije koju nam tek trebaju prikazati na nekom sljedećem događanju.

8493772378_f2f6f023f4_z

Ono što je na konferenciji prikazano u konkretnoj formi je novi DualShock 4 kontroler, bežični joypad koji posjeduje klasični (kažu unaprijeđeni) six-axis senzor, dvije analogne "gljive", te klasične "strelice" za kretanje s lijeve i akcijske tipke (trokut, krug, kvadrat, X) s desne strane, a nisu izostali ni L1/L2/R1/R2 gumbi sa stražnje strane.

Ono što je novo je dakako touchpad koji su očito posudili iz Vite, mada se nalazi na čudnom mjestu (sredina gore), pa nam nije jasno može li se uopće koristiti u kombinaciji s ostalim kontrolama bez da dobijete upalu zglobova nakon drugog levela Killzonea.

Tu se također nalaze dva nova gumba, Share s lijeve strane, koji očito služi za društveno povezivanje koje će imati veliku ulogu na PSN-u, te Options s desne strane, koji zapravo objedinjuje funkcije Select i Start s Dualshocka 3 i služi za ulazak u menije.

ds4

DualShock 4 s prednje strane posjeduje i LED svjetlo koje svijetli u raznim bojama kako bi odgovaralo bojama likova u igrama i time olakšalo spoznaju igračima tko igra s kojim likom, a ono će otkrivati i razne korisne informacije poput recimo koliko je lik zadobio "oštećenja" tijekom borbe. U kontroler su također utrpali i mali zvučnik, kao i priključak za slušalice. Kažu da će slušalice biti povezane s PS4, omogućujući igračima chatanje s prijateljima tijekom igranja i slušanje zvučnih efekata iz kontrolera.

Dualshock 4 radi u paru s drugim novim perifernim uređajem, dual kamerom koja pomalo podsjeća na Kinect, a sastoji se od dvije kamere uz čiju pomoć će osjetiti dubinu okoliša u kojem se nalazite, te pratiti 3D lokaciju kontrolera. Nova kamera uključuje 4 mikrofona koji mogu detektirati zvukove i smjerove od kuda dolaze, a također ima i podršku za PlayStation Move kontroler s kako navode, "većom preciznošću nego ikada prije".

dual camera

Sony kaže da će novi PlayStaton 4 stići na tržište uoči "sezone blagdana", što bi značilo da će se pojaviti negdje krajem studenog ili početkom prosinca 2013. O cijenama nisu apsolutno ništa rekli, ali to nismo ni očekivali, kada zapravo uopće nisu ni prikazali novu konzolu. Očito se sav njezin hardver još uvijek nalazi u nekom PC kućištu u obliku konzole u kitu za developere, a dizajn za tržište možda još uopće nije proizveden, ili je skrivanje glavne stvari bilo taktičke prirode, u što sumnjemo.

Što se tiče prvih igara koje će doći na novu konzolu, to će biti akcijske igre Killzone: Shadow Fall, inFAMOUS: Second Son, Watch_Dogs, Destiny, te trkaća igra Driveclub. Watch_Dogs i Destiny će nešto prije doći na PS3, a za ove ostale postoji mogućnost da će biti PS4 ekskluzive.

Killzone Shadow Fall

Evo, nadamo se da smo vam ovime barem malo približili novu konzolu Sonya, mada ni vi nećete biti ništa više pametniji nakon ovoga. Na svu sreću, barem se niste poput nas mučili do kraja filma da biste vidjeli glavni rasplet, a onda saznali da ćete to vidjeti tek u idućem nastavku. Stoga ovaj članak možemo slobodno završiti porukom – nastavlja se...

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->