Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.07.2019. 16:59

Pohoiki Beach 

Neuromorfni Intelov čip dolazi u aute i protetiku

Čip je u stanju procesirati zadaće dubokog učenja 1.000 puta brže od CPU procesora.

Neuromorfni Intelov čip dolazi u aute i protetiku

Intel već neko vrijeme radi na svojem neuromorfnom čipu pod nazivom Loihi koji je namijenjen zadaćama dubokog učenja a temelji se na ljudskom mozgu. Sada je predstavio sustav pod nazivom Pohoiki Beach, koji je sastavljen od 64 Loihi čipa i 8 milijuna neurona te je u stanju procesirati AI algoritme 1.000 puta brže i 10.000 puta učinkovitije od običnih CPU-a koji se koriste za autonomnu vožnju, elektronsku robotsku kožu i protetske udove.

Loihi čipovi su postavljeni na Nahuku pločicu koja posjeduje između 8 i 32 Loihi čipova, a Pohoiki Beach sustav se sastoji od više Nahuku pločica koje se mogu spojiti pomoću Intelovog Arria 10 FPGA developerskog kita.

Intel-Neuromorphic-system-3

Sustav se pokazao uspješnim poput onih koji se temelje na CPU-ima i GPU-ima, dok je istovremeno trošio drastično manje energije, pa Intel kaže da je to od izuzetne važnosti za autonomne automobile i slične AI aplikacije.

Prije kraja ove godine Intel planira izdati Pohoiki Beach sustav koji će biti 10 puta veći te će sadržavati do 100 milijuna neurona.

Obzirom da ljudski mozak sadrži između 80 i 100 milijardi neurona, zanima nas koliko će trebati da umjetni mozgovi dosegnu taj broj, a onda drž'te gaće.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->