Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.07.2019. 14:32

Deepfake audio 

Lažni deepfake glasovi pokrali na milijune dolara

Lopovi su koristili lažirane glasove direktora tvrtki za transfer novca na svoje račune.

Lažni deepfake glasovi pokrali na milijune dolara

Stručnjaci za sigurnost iz tvrtke Symantec upozoravaju na porast takozvanog "deepfake audia" u prijevarama koje su do sada kriminalcima omogućile krađe, kako kažu, "više milijuna dolara".

Za razliku od deepfake videa, lažne glasove, odnosno deepfake audio je puno lakše izraditi, a Symantec se susreo s tri slučaja u kojima su kriminalci koristili lažne glasove izvršnih direktora raznih tvrtki kako bi varali osobe u financijskim odjelima i natjerali ih da obave transfere novca na svoje račune. 

Symantec kaže da se AI sustav može trenirati korištenjem velikih količina datoteka, odnosno zvučnih zapisa šefova tvrtki koji su javno dostupni, a za tu bazu se koriste korporativni video materijali, sjednice s financijskim izvještajima, medijska pojavljivanja, govori na konferencijama i prezentacijama, kako bi se stvorio model nečijeg glasa, u koji nitko neće posumnjati da je lažiran. 

Obzirom da izrada takvih "savršenih" deepfake glasova zahtijeva puno utrošenog vremena, novca i puno procesne računalne snage, da bi se stvorila dobra intonacija i ritmovi nečijeg glasa, jasno je da se ovakvim prijevarama bave vrlo sofisticirani kradljivci. Ukratko rečeno, ako vas nazove šef i zatraži da prebacite novac na neki nepoznati račun, preporučamo vam da to ne učinite dok ga ne vidite uživo oči u oči ili dok pred vama ne potpiše nalog.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->