Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.06.2012. 12:53

LLNL 

NNSA Sequoia je najbrži superkompjuter na svijetu

Fujitsuovo superračunalo K je skinuto s trona najbržih.

NNSA Sequoia je najbrži superkompjuter na svijetu

Japanski superkompjuter K je sa svojih postignutih 10,51 petaflopa, doista nevjerojatno brzo računalo, no mnogi su se prevarili misleći kako će se još dugo nalaziti na tronu najbržih gdje je zasjeo prije točno godinu dana, smijenivši s vrha kineski Tianhe-1A.

Naime, prema američkoj organizaciji NNSA (National Nuclear Security Administration), njihov superkompjuter u Lawrence Livermore National Laboratoryu (LLNL) pod nazivom Sequoia, sada je preuzeo ulogu najbržeg superračunala na planetu, postigavši fantastičnih 16,32 petaflopa (1 petaflop iznosi 10 na 15-u operacija s pomičnim zarezom).

"Sequoia će nam omogućiti bolje razumijevanje performansi oružja, hidrodinamike, te svojstva materijala izloženih pod visokim pritiskom", izjavio je direktor odjela naprednih simulacija i računalstva u NNSA Bob Meisner, objašnjavajući glavne namjene ovog superračunala za koje su ga namijenili.

"Superračunalo će nam omogućiti simulacije koje će doprinijeti našim naporima da produžimo trajnost sustavima naoružanja", dodaje Meisner, nimalo ne skrivajući da će superkompjuter Sequoia biti potpuno posvećen američkom programu razvoja oružja.

Stručnjaci kažu kako se to ponajviše odnosi na održavanje nuklearnog arsenala SAD-a čim stabilnijim tijekom godina "čekanja" u skladištima i lansirnim postrojenjima, a američke porezne obveznike previše ne zabrinjava što je ogroman novac utrošen na stvaranje računala koje se sastoji od 1,5 milijuna jezgri, 98.304 nodeova i 1,6 petabajta memorije, upakiranih u 96 računalnih rackova, kada je to za "plemenite obrambene svrhe".

Ako ništa drugo, Amerikanci su za razliku od drugih barem pošteno priznali da im nije namjera razvijati superračunala u svrhu proučavanja meteorologije i klimatskih promjena ili razvoja lijekova.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam