Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.11.2014. 14:49

Internet za čitav planet 

Musk će lansirati 700 internetskih satelita

Sljedeći veliki projekt Elona Muska će možda biti uvođenje satelitskog interneta svim stanovnicima Zemlje.

Musk će lansirati 700 internetskih satelita

Prema pisanju Wall Street Journala koji se poziva na pouzdane izvore, Elon Musk, šef Tesla Motorsa i SpaceX-a, nalazi se u ranoj fazi pregovora s Gregom Wylerom, osnivačem tvrtke WorldVu i donedavnim šefom Googleovog satelitskog biznisa, kako bi u svemir lansirali 700 internetskih satelita, što će biti flota 10 puta veća od primjerice one koju je koristio Iridium.

Wyler je svoju ideju o pokrivanju čitavog našeg planeta satelitskim internetom prvo prezentirao Googleu, no nakon što je Google odbacio taj projekt, okrenuo se Musku koji je vrlo zainteresiran da u svemir lansira satelite težine manje od 125 kg, koji će koštati oko milijun dolara po komadu. Dosadašnji najmanji internetski sateliti su težine od najmanje 250 kg, što ih čini znatno skupljim za lansiranje.

sateliti

Musk i Wyler su navodno svoju ideju već uspješno prezentirali vladama Floride i Colorada, kako bi se u tim američkim saveznim državama otvorile tvornice koje će proizvoditi satelite.

Mada ovo još uvijek nije službeno potvrđeno, Musk je jedna od rijetkih osoba koje nemaju većih problema da svojim raketama dovedu satelite u svemir, pa bi se moglo reći da priča drži vodu, mada treba pričekati da ju Musk i Wyler prvo predstave javnosti.

Valja spomenuti da su pružatelji usluga satelitske telefonije poput Iridiuma i Globalstara svojevremeno bankrotirali, jer su prikupili jako mali broj korisnika koji su bili spremni platiti 3.000 dolara za satelitski telefon i 7 dolara za minutu razgovora, pa će puno toga ovisiti o tome po kojoj će cijeni Musk i Wyler moći ponuditi telekomunikacijsku opremu i uslugu satelitskog interneta krajnjim korisnicima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->