Nalazite se
  • Pop Tech
  • Teslini superpunjači djelomično postaju open-source
Članak
Objavljeno: 09.06.2014. 14:06

Elon Musk 

Teslini superpunjači djelomično postaju open-source

Uskoro će svi proizvođači električnih automobila moći koristiti patente Tesla Superchargera.

Teslini superpunjači djelomično postaju open-source

Kada je Elon Musk nedavno najavio da će uskoro objaviti jednu "kontroverznu vijest" vezanu uz svoje tehnološke patente, nije nam bilo jasno radi li se o nekom novom napretku (patentu) u tehnologiji električnih automobila, ili o "politici" licenciranja tehnologije Tesla Motorsa.

Tijekom jučerašnje ceremonije lansiranja Tesla Model S automobila na tržište Velike Britanije, Musk je to sada malo pojasnio, izjavivši da želi "otvoriti" dizajn Supercharger sustava kako bi i drugi proizvođači električnih vozila mogli razviti standard brzih punjača koje bi svi koristili u budućnosti.

Obzirom da budućnost električnih automobila dobrim dijelom ovisi o standardizaciji sustava pogona i punjenja, jer različita rješenja stvaraju poteškoće pri razvoju budućih opskrbnih postaja s električnom energijom, ovo nam djeluje kao prilično logičan potez. Dovoljno je da zamislite što bi bilo kada biste imali benzinske postaje koje bi gorivom mogle puniti samo vozila određenih proizvođača automobila.

S druge strane, obzirom da je Musk svoje Supercharger punjače ugradio u poslovni model prodaje Tesla Model S automobila, pa je za njih garantirao doživotno besplatno punjenje, jer su troškovi struje ugrađeni u samu cijenu vozila, vrlo je vjerojatno da će patenti postati "open source" samo onim proizvođačima automobila koji usvoje Teslin model. Dakako, veliko je pitanje hoće li oni to prihvatiti, jer će njihovi prodajni stručnjaci morati dobro iskalkulirati sve troškove koji bi uključili i besplatni "benzin", a da pritom dobro zarađuju.

Kada bi kojim čudom (gledano iz današnje perspektive), proizvođači e-automobila pristali na Muskove uvjete, to bi značilo da bi vlasnici svih električnih automobila u svijetu vozačima nudili besplatnu električnu energiju, što nas pomalo podsjeća na ideje Nikole Tesle zbog kojih su mu svojevremeno veliki industrijalci poput Morgana uskratili financijsku potporu.

Za razliku od našeg inovatora, Musk je uspio pronaći ekonomski model koji mu omogućuje opskrbu kupaca Modela S besplatnom energijom, pa ćemo držati fige da se ova ideja proširi svijetom.   

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->