Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.03.2016. 15:58

Mayo Clinic 

VIDEO: Znanstvenici liječe VR mučninu

Ovaj sustav će vam stimulirati unutarnje uho i zavarati mozak.

VIDEO: Znanstvenici liječe VR mučninu

Ukoliko ste skloni bolesti kretanja, odnosno imate sindrom loše adaptacije na pokret, pa često osjećate mučninu u autobusima, na brodu, ili vam pozli na vrtuljcima i rollercoasterima, vrlo je vjerojatno da biste mogli imati problema i pri korištenju VR headseta.

Mada proizvođači VR opreme nastoje spriječiti VR mučninu povećanjem frame ratea i smanjivanjem latencije, određeni postotak ljudi se razboli usprkos takvim tehnološkim rješenjima.

Stoga su znanstvenici Klinike Mayo ovo odlučili riješiti na jedan drugi način, kojim su već pomagali pilotima borbenih lovaca.

Oni su razvili algoritam koji radi upareno s GVS sustavom (galvanska vestibularna stimulacija), te može zavarati mozak sinkroniziranjem onoga što vidite u virtualnoj stvarnosti s fizičkom stimulacijom unutar desetinke jedne sekunde.

To se postiže postavljanjem elektroda iza svakog uha, na prednju stranu glave, te na stražnje podnožje lubanje. Kada se na ta mjesta pošalju električni impulsi, oni stimuliraju vestibularne odzive (odzive unutarnjeg uha) koje biste imali pri rotiranju glave u lijevu ili desnu stranu, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Klinika Mayo je ovu inovaciju već licencirala tvrtki vMocion, koja bi ju uskoro mogla prodavati proizvođačima raznih VR sustava, uključujući HTC, Sony i Oculus.

Na žalost po osobe s VR mučninom, ta se tehnologija neće naći u VR headsetovima navedenih tvrtki koji su već na tržištu (ili će uskoro biti), već bi se mogla pojaviti najranije u nekim njihovim novim v2.0 modelima.

Izvor: Phys.org

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mayo Clinic VR mučnina GVS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam