Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.03.2014. 14:06

LA Times 

LA Times prvi napisao vijest o potresu zahvaljujući robotu

Algoritam pod nazivom Quakebot specijaliziran je za pisanje vijesti o potresima.

LA Times prvi napisao vijest o potresu zahvaljujući robotu

Web portal Los Angeles Timesa je bio prvi medij u svijetu koji je objavio vijest o jučerašnjem potresu u Kaliforniji na području Los Angelesa, zahvaljujući "robotu", odnosno Quakebot algoritmu koji je izradio programer i novinar LA Timesa Ken Schwencke.

Kada se Schwencke zbog trešnje izazvane potresom probudio u ranu zoru, iskočio je iz kreveta i krenuo ka svojem računalu, na kojem ga je čekao dovršeni članak o potresu koji je prije samo nekoliko trenutaka prodrmao LA.

Schwenckeu je tada preostalo samo da pritisne gumb "objavi" (publish), a čitav taj proces od samog događaja do objavljivanja vijesti trajao je najviše 3 minute. 

Quakebot algoritam je Schwenke izradio još prije dvije godine, a specijalizirao ga je isključivo za pisanje vijesti o potresima. Algoritam je u stalnoj vezi s vladinom organizacijom USGS (U.S. Geological Survey), iz čije baze izvlači podatke koje ubacuje u predefinirane "šprance", odnosno gotove članke u kojima nedostaju podaci poput jačine potresa, epicentra, udaljenosti do raznih ključnih lokacija u LA-u i slični. Priča potom ulazi u CMS sustav za upravljanje sadržajem LA Times portala, gdje čeka na pregled i dozvolu za objavljivanje, no u budućnosti bi Quakebot mogao potpuno sam objavljivati članke, ukoliko će urednici to jednog dana dozvoliti nakon što se uvjere da je Quakebot 100%  pouzdan "novinar".

U posljednje vrijeme ovakvi „roboti“ (pametni algoritmi), sve se više bave stvaranjem kreativnih sadržaja, pa više nije neuobičajeno ni da pišu poeziju, komponiraju glazbu, stvaraju nove kulinarske recepte, a sada se polako probijaju i u svijet novinarstva. Osim algoritma za pisanje o potresima, Schwencke je proizveo i jedan koji je specijaliziran za zločin u gradu, pa bi uskoro novinari mogli nestati i iz Crne kronike.

Za sada vam još uvijek možemo garantirati da je naš članak napisao čovjek, u što možete ili ne morate vjerovati, a više informacija i čitavu vijest koju je objavio Quakebot možete potražiti na poveznici izvora ove vijesti. 

Izvor: Slate.com

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->