Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.03.2016. 14:27

Speech engine 

Wikipedia razvija govorni engine

Najpoznatija online enciklopedija u suradnji sa švedskim znanstvenicima razvija novu značajku.

Wikipedia razvija govorni engine

Wikipedia je ovih dana objavila da je započela suradnju sa znanstvenicima švedskog istituta KTH Royal Institute of Technology, kako bi proizveli otvoreni govorni engine, koji će omogućiti korisnicima s problemima vida i poteškoćama u čitanju, da koriste usluge njezinog servisa i dođu do svih željenih informacija kao i ostali korisnici.

Wikipedia predviđa da će od toga imati koristi oko 125 milijuna potencijalnih mjesečnih posjetitelja, što odgovara brojci od 25 posto njezinih korisnika, što znači da bi joj se u tom postotku automatski trebao povećati ukupni broj korisnika.

Mada će engine biti optimiziran za korištenje na Wikipediji, navode kako će ga moći koristiti i integrirati bilo koji servis koji koristi MediaWiki softver.

Joakim Gustafson, profesor i znanstvenik na KTH institutu, navodi sa će inicijalni fokus njegovog tima biti na švedskom jeziku, a nakon toga će engine razvijati s engleskim glasom, te će potom dodati i arapski.

Wikipedia se nada da će do kraja ove godine imati sva tri navedena jezika u ponudi "glasovne enciklopedije", a nakon toga namjerava krenuti u razvoj podrške za drugih 280 jezika koje trenutno podržava. Nadamo se da će hrvatski stići u ponudu prije klingonskog.  

Izvor: Phys.org

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam