Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • Kineski dobavljači Applea pod istragom zbog zagađivanja okoliša
Članak
Objavljeno: 20.10.2011. 09:56

Apple 

Kineski dobavljači Applea pod istragom zbog zagađivanja okoliša

Nakon optužbi ekoloških grupa, appleovi dobavljači su pod službenom istragom.

Kineski dobavljači Applea pod istragom zbog zagađivanja okoliša

Wuhan, Kina: Mrtve ribe u blizini tvornice u kojoj se proizvode komponente za Apple, nešto su o čemu sigurno ne razmišljate kad koristite vaš iPhone.

Japanska tvrtka Meiko Electronics i tajvanski Catcher Technology, nalaze se pod službenim istragama kineskih vlasti zbog sumnje u opasno zagađivanje okoliša u svojim tvornicama u Kini, i privremeno im je zabranjen rad, javlja nacionalna televizija China Central Television (CCTV).

Upravo je CCTV imao veliku ulogu i vezi pokretanja istrage, nakon serije TV reportaža u kojima je ukazivao na bezobzirnost kineskih tvornica u odnosu prema okolišu.
CCTV je prikazivao zagađene rijeke u blizini industrijskih zona u Wuhanu u centralnoj Kini, u kojima su plutale mrtve ribe, za što je direktno odgovoran Meiko Electronics, koji proizvodi štampane ploče za Apple.

CCTV optužuje i Apple zbog toga što je "dobro upoznat s takvim stvarima ali okreće glavu na drugu stranu i odbija vidjeti kako njegovi dobavljači zagađuju okoliš otrovnim plinovima i teškim metalima". Zbog ove istrage, dionice Meikoa su pale za 2% u samo nekoliko dana.

Što se Catchera tiče, kineske vlasti su u nedjelju ovoj tvornici zabranile dalju proizvodnju dok se ne izvrši detaljna istraga, a isto čeka još neke od 27 dobavljača appleovih uređaja i komponenti u Kini.

Glavni Appleov dobavljač Hon Hai i proizvođači ekrana osjetljivih na dodir TPH Holding i Wintek, kažu kako sve njihove tvornice rade bez prekida i najnormalnije isporučuju robu.

Analitičari kažu kako je trenutno još teško sagledati kako će ove istrage utjecati na lanac opskrbe i prodaje appleovih uređaja, no svi se slažu kako je Apple trebao voditi računa o načinima rada i mjerama zaštite okoliša u tvornicama koje proizvode njegove uređaje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam