Nalazite se
  • Lifestyle
  • Radnici potpisuju ugovor da se neće ubiti
Članak
Objavljeno: 02.05.2011. 14:18

Kina 

Radnici potpisuju ugovor da se neće ubiti

Zbog velikog broja samoubojstava radnika, kineske tvornice tjeraju ljude na potpisivanje neobičnog ugovora.

Radnici potpisuju ugovor da se neće ubiti

Kineske tvornice u kojima se proizvode iPhone telefoni i iPad tableti tjeraju svoje radnike ne potpisivanje neobičnog ugovora. U njemu se svi zaposlenici moraju obvezati kako neće sami sebi oduzeti život, a ako to ipak učine, njihove obitelji imaju pravo tražiti samo minimalnu naknadu.

 na 13 radnih, zaposlenici imaju pravo na samo 1 slobodan dan 

Najmanje 14 radnika u tvornicama Foxconn oduzelo si je život u posljednjih 16 mjeseci zbog nepodnošljivih uvjeta u kojima rade. Procjenjuje se kako ih je još više koji su to pokušali učiniti. Radnike na taj očajnički čin tjeraju katastrofalni radni uvjeti, među kojima je najizraženiji veliki broj prekovremenih sati, javlja časopis Observer.  Kao primjer se navodi  jedan od radnika tih tvornica koji je u 30 dana odradio čak 96 sati izvan svog radnog vremena.
 
 Dodatni pritisak je ogromni nedostatak slobodnih dana. Na 13 radnih dana, zaposlenici imaju pravo na samo jedan slobodan dan. Redovne smjene traju po 12 sati, a tijekom radnog vremena radnici moraju biti na nogama, te ne smiju čak ni razgovarati s kolegama. One koji ne obave posao na traženoj razini nadređeni izruguju i ponižavaju pred ostalim kolegama.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam