Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.12.2017. 17:26

AlphaZero 

AI naučio šah za 4 sata i pobijedio velemajstora

Osim što je usvojio stotine godina ljudske taktike, AI je razvio neviđene poteze.

AI naučio šah za 4 sata i pobijedio velemajstora

Već dugo vremena poznato je da su računalni programi jači od ljudi u šahu, pa više nikoga ne zanimaju mečevi između njih i ljudskih svjetskih prvaka. Umjesto toga računala se bore međusobno za titulu prvaka u kategoriji umjetne inteligencije, koju komotno možemo nazvati apsolutnom.

Ovog mjeseca DeepMindov (Googleov) šahovski program AlphaZero uspio je s trona zbaciti dosadašnjeg prvaka, šahovskog open source AI velemajstora pod nazivom Stockfish, nakon maratonskog meča koji je trajao punih 100 partija.

Posebna zanimljivost je u tome što 4 sata prije meča AlphaZero uopće nije znao igrati šah. DeepMindovi znanstvenici su mu pokazali pravila, kako se koja figura kreće na ploči i potom mu rekli da nauči igrati šah. Nakon četiri sata neuralne mreže dubokog učenja su iz ničega stvorile taktike kakve su nastale tijekom višestoljetne povijesti ljudskog igranja šaha, ali i neke potpuno nove, još neviđene, čime je AlphaZero natjerao engleskog velemajstora Simona Williamsa da kaže: "AlphaZero je osvojio šahovski svijet, konačno riješio igru i porobio ljudsku rasu kao kućne ljubimce".

Williams kaže kako neki njegovi pobjednički potezi nisu nikada zabilježeni u 1.500 godina tijekom kojih su ljudski mozgovi harali pločama s crno-bijelim poljima.

Ovaj uspjeh AlphaZero AI-a nije promakao ni profesoru računalnih znanosti s Oxforda MichaeluWooldridgeu, koji je upozorio da bi strojevi mogli postati tako kompleksni da ih inženjeri koji su ih stvorili više neće moći razumjeti niti predvidjeti njihovo ponašanje.

AlphaZero će se uskoro naći u našem svakodnevnom životu na mnogim poljima. U medicini će se baviti potragom za novim lijekovima i razvojem prilagođenih terapija za individualne pacijente, u meteorologiji predviđanjem oluja, uragana i poplava, dok će u ratnim strojevima imati mogućnost upravljanja čitavim bojišnicama. Google tvrdi da će uvijek biti pod kontrolom ljudi, no profesor Wooldridge i njegovi kolege misle da bi algoritmi dubokog učenja mogli postati jako opasni po ljude, jer, kako kaže, "mi ne znamo što sve oni sami uče".

Mi smatramo kako se zasad još uvijek moramo više plašiti jedni drugih nego računala i robota, no bilo bi dobro da uvijek ugrađujemo neki "kill switch" u njih.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google AI šah DeepMind AlphaZero
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->