Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.05.2013. 12:27

Energetska učinkovitost 

Intel: Haswell produžuje trajanje baterije za 50%

Intel tvrdi kako će prijenosnici s Haswell procesorima raditi znatno duže bez punjenja baterija.

Intel: Haswell produžuje trajanje baterije za 50%

Najnovija serija Intelovih Core procesora pod kodnim imenom Haswell, omogućit će 50% duži život prijenosnicima u odnosu na Ivy Bridge procesore. Ovu tvrdnju je izrekla Rani Borkar, Intelova korporativna potpredsjednica i glavna direktorica Intel Architecture grupe.

Prema njenim riječima, duže trajanje baterije neće biti nauštrb performansi, dok će u idle ili standby modu čipovi čuvati bateriju još bolje, te joj produžiti život i do 20 puta više.

U trenutku dok prodaja PC-a bilježi najgore rezultate unazad više godina, a korisnici se sve više okreću korištenju pametnih telefona i tableta za one stvari za koje su donedavno koristili računala, svako poboljšanje koje Intel može ponuditi pomaže održavanju PC tržišta na životu.

Očekuje se da će Intel službeno lansirati nove procesore na Computex sajmu koji se održava idući mjesec na Tajvanu, a Haswell predstavlja nastavak Intelovih izbacivanja novih arhitektura svake dvije godine.

Osim uštede baterije, Haswell odlikuje i znatno jača integrirana grafika, pa Intel vjeruje kako će se prijenosnici ovom arhitekturom prilično približiti desktop računalima, barem što se tiče nižeg i srednjeg segmenta konfiguracija, dok će high-end strojevi zasigurno i dalje biti opremani snažnim grafičkim karticama AMD-a i Nvidije, pa bismo mogli reći da njima pojava Haswella zapravo ne znači previše, jer poboljšanja koja donosi sam CPU nisu dovoljno velika da bi se isplatilo zamijeniti Ivy Bridge procesore Haswellovim. 

Izvor ComputerWorldVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->