Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.09.2014. 10:26

Kvantno računalstvo 

Google gradi vlastito kvantno računalo

Nakon eksperimentiranja s D-Wave Two računalom, Google se odlučuje na proizvodnju vlastitog hardvera.

Google gradi vlastito kvantno računalo

Google Research je na svojem blogu objavio kako u Quantum Artificial Intelligence laboratoriju pokreće hardversku inicijativu prema kojoj namjerava dizajnirati i izrađivati nove kvantne procesore temeljene na supravodljivoj elektronici.

U objavi se navodi da se Googleovim znanstvenicima pridružio John Martinis, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za kvantno računalstvo kojeg su odlučili "oteti" sveučilištu UC Santa Barbara.

Google kaže kako su John i njegov tim sa sveučilišta UC postigli veliki napredak u proizvodnji supravodičkih kvantnih elektroničkih komponenti visoke kvalitete, a nedavno su osvojili i London Prize nagradu za svoj pionirski rad u kvantnom upravljanju i kvantnom procesiranju informacija.

Također navode kako će nadograđen Googleov znanstveni tim Quantum AI grupe sada biti u mogućnosti implementirati i testirati nove dizajne kvantnih procesora temeljenih na najnovijim teorijskim otkrićima, kao i na onim temeljenim na iskustvu koje su stekli radom na arhitekturi D-Wave kvantnog računala koje već neko vrijeme testiraju zajedno s NASA-om.

Mada će glavnina rada Goooglevih znanstvenika AI laba sada biti podređena izradi vlastitog hardvera, Google navodi kako će oni i dalje surađivati sa znanstvenicima D-Wavea, te eksperimentirati s Vesuvio strojem u NASA Ames laboratoriju, koji će biti nadograđen na 1.000-qubitni Washington procesor. 

Izvor: Google Research BlogVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->