Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.01.2020. 13:49

DD-PPO 

Facebookov robot navigira bez korištenja mape

Novi Facebookov algoritam mogao bi dovesti do sigurnijih i učinkovitijih robota.

Facebookov robot navigira bez korištenja mape

Umjetna inteligencija ugrađena u robote već je i danas u stanju upravljati navigacijom bez korištenja mapa, no do sada je bila prilično loša, pa su se roboti zabijali u prepreke, gubili orijentaciju ili se jednostavno prestajali kretati kada ne bi znali kuda dalje. Facebook vjeruje da su njegovi inženjeri i računalni znanstvenici to uspjeli riješiti pomoću novog algoritma distribuiranog potpomognutog učenja pod nazivom DD-PPO (Decentrialized Distributed Proximal Policy Optimization). Facebook kaže da je njegov navigacijski sustav za robote učinkovit u 99,9 posto slučajeva u dolasku na cilj bez korištenja mapa, a za navigaciju su mu dovoljni RGB kamera s dubinskim podacima, GPS i kompas.

Glavni trik leži u novoj metodi učenja pomoću virtualnog agenta za upravljanje navigacije od točke do točke koji predstavlja ekvivalent 80 godina ljudskog iskustva, što iznosi oko 2,5 milijardi koraka.

Ukratko rečeno, algoritam je u zatvorenim prostorima dovoljno pametan za odabir putanja i brzo prepoznavanje grešaka kada se nađe u pogrešnom smjeru i može, kako kažu, razumjeti 'strukturalna pravila' zgrada.

Facebook priznaje da je tehnologija još uvijek jako "mlada", pa AI tek trebaju prilagoditi snalaženju u otvorenim prostorima i kompleksnim situacijama, kao i u navigaciji na većim udaljenostima.

Ukoliko sve to uspiju riješiti, vjeruju da AI neće biti koristan samo robotima za kretanje iz sobe u sobu, već će pomoći i naočalama za proširenu stvarnost i drugim sustavima u navigaciji nepoznatim i nemapiranim prostorima.

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->