Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.05.2013. 15:35

LED Flashlight 

Appleov patent za multibljeskalicu

Američki patentni ured zaprimio je Appleov patentni zahtjev za zanimljiv sustav osvjetljavanja.

Appleov patent za multibljeskalicu

Ako ste se kada našli u nekom fotografskom studiju, ili ste bili u blizini profesionalnog snimanja nekog fotomodela, možda ste primijetili da profesionalci često koriste više vrsta bljeskalica koje su sinkronizirane da prilikom pritiska okidača na fotoaparatu sve bljesnu u istom dijelu milisekunde.

Upravo tom idejom se vodio Apple, čiji se patent aplikacije za simultano bljeskanje nedavno pojavio u američkom patentnom uredu (USPTO).

Princip je isti kao u profesionalnim studijima, s tom razlikom da pri noćnom snimanju možete koristiti usluge više svojih prijatelja koji posjeduju iPhone, pa će oni okružiti objekt koji snimate i uperiti u njega svoj pametni telefon. Kada okinete fotku, sve bljeskalice na njihovim iPhoneovima će bljesnuti odjednom i pružiti vam dovoljno svjetla za slike znatno veće kvalitete u odnosu na one za koje se služite samo bljeskalicom vlastitog uređaja.

Pored toga, aplikacija koju je Apple zaštitio patentom, omogućuje da ovim sustavom prvo napravite probnu fotografiju, koju softver prvo analizira, te potom podesi bljeskalice svih uređaja, odnosno namjesti intenzitet njihovog svjetla prije nego što okine "pravu" fotku koja će imati idealno osvjetljenje.  

Naravno, svi uređaji će morati imati instaliranu aplikaciju, a jednom od njih će se dodijeliti "master"  status (fotoaparat), dok će ostali služiti isključivo kao "slave" (bljeskalice).

U opisu patenta se ne spominje direktno iPhone, već bi sustav teoretski mogao omogućiti korištenje više vrsta uređaja, uključujući prave reflektore, sve pametne telefone s LED bljeskalicom, tablete i bljeskalice kamera, no ako ovo zaživi preduvjet će vjerojatno biti da rade na iOS-u, što znatno sužava izbor, pa smo gotovo sigurni da će funkcionirati isključivo na iPhoneovima. 

Izvor: USPTO

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->