Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.10.2011. 13:01

Indija 

Aakash, najjeftiniji tablet na svijetu

Na indijskom tržištu pojavio se tablet koji košta samo 200 kuna, no nemojte misliti kako je riječ o igrački.

Aakash, najjeftiniji tablet na svijetu

Tvrtka DataWind, čije sjedište se nalazi u Kanadi, ali njom upravljaju Indijci, u prodaju je na indijskom tržištu izbacila tablet Aakash, koji će se prodavati po cijeni za samo 200 kuna.

Čak, što više, direktor tvrtke Sanet Singh Tuli, tvrdi kako bi mu cijena mogla biti čak i prepolovljena, pa ćete tako biti u jedinstvenoj prilici kupiti tablično računalo po cijeni od samo 100 kuna.

Ovaj projekt se razvija već nekoliko godina, a osnovna namjera proizvođača je bila proizvesti najjeftiniji notebook. Vremenom se odustalo od tog koncepta, jer se očito nije moglo prozvesti prijenosnik koji bi mogao "koštati 10$", kako su najavljivali, pa su se odlučili za tablet.

Kako navodi indijska vlada, većina ovih tableta će biti donirana školama i sveučilištima u Indiji, pa nije sasvim jasno hoće li se uopće i u kojem broju naći u slobodnoj prodaji.

Ako mislite kako ovaj tablet, obzirom na njegovu cijenu, može biti samo igračka, morate znati kako omogućuje pregledavanje i stvaranje različitih dokumenata, surfanje, reprodukciju audio i video sadržaja, korištenje android aplikacija, što je osnova svakog današnjeg tabličnog računala.

Specifikacije: 366 MHz + HD video procesor, 256 MB RAM memorije, 7-inčni 800x480 ekran osjetljiv na dodir, Wi-Fi (802.11 a/b/g WiFi), Mini i obični USB, 2 GB prostora za pohranu podataka (proširivo na 32 GB microSD karticom), utor za SIM karticu, Video out, HDMI, priključak za slušalice, 2 watta potrošnje struje s opcijom punjenja na sunčeve ćelije.

Tablet radi pod operativnim sustavom Android 2.2, te može korisiti sve aplikacije namijenjene za njega, odnosno, kako navode, više od 150.000 aplikacija.

Djeluje li vam još uvijek kao igračka?

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->