Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: U pametne telefone stižu 3D skeneri
Članak
Objavljeno: 07.04.2015. 10:53

Caltech 

VIDEO: U pametne telefone stižu 3D skeneri

Caltech želi da naš telefon postane i 3D skener objekata koje ćemo izrađivati 3D printerima.

VIDEO: U pametne telefone stižu 3D skeneri

U našim pametnim telefonima svaki dan se pojavljuju novi senzori, kamere i značajke koje ga sve više vode u smjeru univerzalnog gadgeta koji nadilazi telekomunikaciju.

Znanstvenici Caltecha proizveli su jeftinu sićušnu "čip-kameru" koja se može ugrađivati u pametne telefone i time ih pretvoriti u objektne 3D skenere. Prema njihovim riječima, ovaj čip je toliko precizan da je u stanju izrađivati 3D skenove čija se preciznost u odnosu na skenirane objekte može mjeriti u mikronima.

Silicijski čip koji nazivaju NCI (nanophotonic coherent imager), površine je manje od kvadratnog milimetra, pa se može ugrađivati u postojeće telefone bez potrebe za dodatnim hardverom.

Za skeniranje visine, širine i dubine objekata čip koristi sićušni LIDAR koji snima objekte laserskim zrakama. Svjetlost koja se odbija od objekta analizira se posebnim algoritmom kako bi se dobili precizni podaci potrebni za digitalnu 3D rekonstrukciju.

Takvi prikazi u visokoj razlučivosti koje omogućuje NCI mogući su zahvaljujući optičkom konceptu pod nazivom koherencija, odnosno pojam koji označava izvore svjetla koji u nekoj točki prostora daju valove uvijek istog odnosa faza. Ako su dva svjetlosna vala koherentna, valovi imaju istu valnu dužinu, pa su njihovi brijegovi i dolovi uvijek točno usklađeni jedni s drugima. NCI osvjetljava objekte s tim koherentnim svjetlom, a reflektirano svjetlo se potom hvata detektorima na čipu pod nazivom "grating couplers" koji služe kao "pikseli", jer se svjetlo detektirano svakim "couplerom"  predstavlja jedan piksel 3D slike. NCI čip otkriva faze, frekvencije i intenzitete reflektiranog svjetla iz različitih točaka na objektu kako bi utvrdio točnu udaljenost od ciljne točke. 

Caltechov trenutni prototip za sada može skenirati samo male objekte poput novčića na slici gore (i videu dolje), no znanstvenici rade na novom NCI čipu koji će moći skenirati i znatno veće.

Osim što bi se uskoro mogao naći u našim pametnim telefonima, novi čip bi se također mogao koristiti i u autonomnim automobilima kao sigurnosni sustav za izbjegavanje sudara. 

Izvor: Caltech

Vezani sadržaji
Ključne riječi Caltech 3D skener čip telefoni lidar NCI
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->