Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Roboti Masterchefovi u kineskom restoranu
Članak
Objavljeno: 19.01.2013. 12:21

Kina 

VIDEO: Roboti Masterchefovi u kineskom restoranu

Kina u domeni javne prehrane nadmašuje čak i Japan u robotici.

VIDEO: Roboti Masterchefovi u kineskom restoranu

U kineskom Robot restoranu u gradu Harbinu zaposleno je 20 robota koji kuhaju, poslužuju hranu i zabavljaju posjetitelje.

Čim uđete u ovaj restoran, dočeka vas robot koji vam poželi dobrodošlicu, a kad sjednete za stol i naručite svoje jelo, roboti u kuhinji se bacaju na posao. Čim je jelo spremno, robot konobar ga podiže u kuhinji i donosi za vaš stol.

robot 2232

Od kada je otvoren u ljeto prošle godine, ovaj restoran je doživio međunarodnu slavu, a popularnost mu od tada neprestano raste.

Glavni inženjer Liu Hasheng navodi kako su u uređenje restorana investirali oko 5 milijuna Yuana (4.565.708 Kn), a svaki robot ih je koštao između 200-300 tisuća Yuana (182.628 - 273942 Kn).

Svaki robot se puni strujom oko dva sata, nakon čega je u stanju neprekidno raditi 5 sati. "Ljudi u računalnoj sobi mogu upravljati čitavim robotskim timom. Roboti imaju pravo na ručak, što je u njihovom slučaju struja", kaže Hasheng.

robot kuhar

Naravno, kako bi posjetitelji još više mogli uživati, omogućeno im je gledanje robotskih kuhara koji im pripremaju jelo.

Roboti su veličine između 1,3 do 1,6 metara a u stanju su prikazati 10 različitih facijalnih izraza te mogu izreći osnovne rečenice gostima.

Restoran na meniju ima 30 različitih jela a svako u prosjeku košta između 37 i 46 kuna, što je doista jeftino čak i za kineske prilike, te moramo priznati da smo očekivali znatno više.

robot 66666

U SAD-u bi se također uskoro trebao otvoriti restoran brze hrane u kojem će roboti također pripremati i posluživati hranu, a imat će kapacitet od 350 hamburgera na sat.

Dolaze li teška vremena za kuhare i konobare?  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->