Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prvi vlak na vodik stigao na britanske pruge
Članak
Objavljeno: 30.09.2020. 14:23

HydroFLEX 

VIDEO: Prvi vlak na vodik stigao na britanske pruge

Nakon dvije godine razvoja, putnički vlak na pogon vodika izašao je na redovne željezničke dionice.

VIDEO: Prvi vlak na vodik stigao na britanske pruge

Sveučilište u Birminghamu u suradnji s tvrtkom Porterbrook, uz potporu Ministarstva transporta UK, nakon dvije godine razvoja i utrošenih više od milijun britanskih funti za razvoj i istraživanje, dovelo je na pruge Velike Britanije prvi vlak na pogon vodika pod nazivom HydroFLEX.

hydroflex2

Prva testna vožnja protekla je u savršenom redu, pa britanski znanstvenici kažu da je ovo veliki iskorak ka budućnosti transporta u Ujedinjenom kraljevstvu s krajnjim ciljem nulte emisije štetnih plinova.

Za razliku od vlakova na pogon dizel goriva, vlakovi na pogon vodika ne emitiraju štetne plinove, jer koriste vodikove gorive ćelije za stvaranje električne energije, vode i topline, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Nova tehnologija će biti dostupna širom zemlje do 2023. godine, s ciljem da se na dionicama na kojima još voze vlakovi na dizel, dovede zdrava energija i pomogne u dekarbonizaciji čitave željezničke mreže.

Britanska vlada je za Hydrogen for Transport program osigurala 23 milijuna britanskih funti, a utrošiti će još 6,3 milijuna za gradnju zelenih punionica vodikom, kao i za 19 vozila na pogon vodika za odvoz otpada u Glasgowu.

U idućoj fazi Sveučilište u Birminghamu planira razviti vodikov i baterijski modul koji će se moći postaviti ispod vlaka, što će omogućiti više mjesta za prijevoz putnika i prtljage.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->