Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Predstavljen Rasa automobil na vodik
Članak
Objavljeno: 20.02.2016. 11:00

Riversimple Rasa 

VIDEO: Predstavljen Rasa automobil na vodik

Nakon više godina razvoja tvrtka Riversimple predstavlja prvi prototip.

VIDEO: Predstavljen Rasa automobil na vodik

Britanska tvrtka Riversimple već duže od 5 godina radi na svojem automobilu dvosjedu na pogon vodikom, a ovih je dana predstavila prvi radni prototip pod nazivom Rasa i provozala ga cestama Velike Britanije, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Automobil sa stražnje strane posjeduje rezervoar s kompresiranim vodikom, koji se koristi za stvaranje struje unutar gorivog članka od 8,5 kW pomoću katalitičke reakcije, odnosno kemijske reakcije koja se odvija u prisutnosti katalizatora.

Struja se potom pohranjuje u super kondenzatorima koji omogućuju pogonsku energiju za 4 individualna motora koji se nalaze u kotačima. Kotači posjeduju i sustav regenerativnog kočenja koji povraća 50% energije prilikom kočenja, a uštedi energije doprinosi i šasija od laganih ali čvrstih ugljičnih vlakana, dok je čitavo vozilo teško samo 600 kg.

RASA 3

Zahvaljujući svemu tome Rasa je u stanju prijeći 483 km s jednim tankom vodika, pri čemu može postići maksimalnu brzinu od 100 km/h, a tijekom vožnje ne stvara nikakve štetne emisije, odnosno ispušta samo male količine vode.

Plan tvrtke je do kraja ove godine prodati 20 "beta" vozila, a istovremeno traže investitore koji bi im pomogli u daljem razvoju samog automobila, ali i u postavljanju i širenju opskrbnih postaja s vodikom.

RASA 2

Plan tvrtke je da se automobili počnu isporučivati 2018. godine. 

Izvor: RiversimpleVezani sadržaji
Ključne riječi vodik dvosjed Riversimple Rasa
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->