Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Automobili s vanjskim airbagovima
Članak
Objavljeno: 15.02.2016. 15:18

ZF TRW 

VIDEO: Automobili s vanjskim airbagovima

Nakon zaštite putnika unutar kabine, zračni jastuci će štititi automobile izvana.

VIDEO: Automobili s vanjskim airbagovima

Ako ste gledali SF film Razbijač (Demolition Man) iz 1993. sa Staloneom u glavnoj ulozi, možda ćete se prisjetiti scene u kojoj on tijekom izlijetanja s ceste i zabijanja u zgradu spašava živu glavu zahvaljujući specijaloj pjeni koja čitav auto ispuni izvana i iznutra, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Nažalost, takva tehnologija još nije postala stvarnost, no njemačka tvrtka ZF TRW, prije mjesec dana je započela testiranje eksternih bočnih zračnih jastuka, koji bi nas mogli još malo približiti hollywoodskom uzoru.

Valja reći da ovo nije prvi puta da se testiraju vanjski zračni jastuci, jer Volvo razvija sustav zračnih jastuka koji čuvaju pješake, kao i airbagove koji čuvaju vjetrobran s vanjske strane..

Obzirom da takvi airbagovi moraju biti i smješteni s vanjske strane vozila, potrebno ih je dobro zaštititi protiv oštećenja, vlage i soli, a najveći izazov je napraviti senzorski sustav, obzirom da se takvi airbagovi trebaju aktivirati prije nego dođe do udarca. Pored toga moraju biti dovoljno pametni da se to ne dogodi samo od sebe, pa da se recimo aktiviraju tijekom parkiranja, ili kada se neki pješak nasloni na vaš auto na parkingu.

Vanjski bočni Airbag 3

Stoga razvoj takvih tehnoloških rješenja tek čeka realizaciju, jer je ZF TRW vanjske bočne zračne jastuke testirao samo u crash-testovima kako bi ustanovio koliku korist imaju u konkretnim sudarima. Rezultati istraživanja ukazali su da takvi vanjski bočni airbagovi reduciraju silu bočne kolizije za 30 posto, što je po inženjerima vrlo dobar rezultat, koji ih usmjerava na dalji razvoj ovakvog sustava.

Vanjski bočni Airbag 1

Kako bi sustav jednog dana trebao funkcionirati možete vidjeti u ovom videu objavljenom na stranici ZF TRW-a.

ZW TRW je nedavno predstavio i novi sustav s dodatnim centralnim zračnim jastukom koji se nalazi i aktivira između sjedala vozača i suvozača. Sustav je zamišljen tako da uoči bočnog udarca približi sjedala prema sredini i aktivira između njih airbag, dok se između sjedala i vrata stvara više prostora za unutrašnje bočne zračne jastuke.

Centralni airbag

U svakom slučaju, kada se radi o spašavanju glava, sigurnosti nikada na odmet, mada smo mi više pristalice teorije da će pametni automobili jednog dana u potpunosti ukloniti prometne nesreće, pa airbagovi više uopće neće biti potrebni.

Izvor: ZF TRWVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->