Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Pametni kotač pomaže u bicikliranju
Članak
Objavljeno: 17.10.2013. 13:56

Smart Wheel 

VIDEO: Pametni kotač pomaže u bicikliranju

Ovaj kotač će vam omogućiti pomoćni električni pogon, ali i druge zanimljive stvari.

VIDEO: Pametni kotač pomaže u bicikliranju

Među projektima na Kickstarteru osvanuo je jedan koji je namijenjen biciklistima rekreativcima koji bi si električnim motorom željeli malo pomoći u pedaliranju. Projekt je pokrenuo Niko Klanšek, Slovenac koji dolazi iz Ljubljane, a trenutno živi u New Yorku gdje je osnovao tvrtku FlyKly.  

Za razliku od drugih projekata električnih bicikala, ovdje se sve što vam treba nalazi u specijalno dizajniranom kotaču koji u svojoj unutrašnjosti skriva punjivi električni motor od 250 W i litijsku bateriju od 36 V, što će vam omogućiti doseg do 50 kilometara pri maksimalnoj brzini od 25 km/h. Baterija kotača se nadopunjava vašim pedaliranjem, ali je možete puniti i spajanjem na električnu utičnicu. 

kotac1

 

Kotač pod nazivom Smart Wheel može se montirati na bicikle s kotačima od 26 do 29 inča, a njime se preko Bluetootha upravlja FlyKly App aplikacijom za pametne Android i iOS telefone, te Pebble pametni sat. Na aplikaciji možete namjestiti razne parametre, uključujući željenu maksimalnu brzinu vožnje, a ujedno nudi i mogućnost da podatke o vašoj vožnji i lokaciji dijelite sa svojim prijateljima.

aplikacija

U kotaču se također nalazi i GPS tracker, pa ako vam netko otuđi bicikl, na telefon će vam stići obavijest s lokacijom na kojoj se nalazi ili kojom se kreće, a aplikacijom također možete zaključati kotač, čime zapravo onemogućujete lopova da se na biciklu odveze.

Dodatna zanimljivost ovog sustava je u tome što uz njega dobivate i pametno svjetlo koje spajate na dinamo na prednjem kotaču, koje ujedno omogućuje i punjenje vaših pametnih telefona.

Klanšek i ekipa za dovođenje ovog pametnog kotača na tržište traže 100.000 dolara, a 39 dana prije isteka crowdfunding kampanje na Kickstarteru, već su prikupili oko 70.000 dolara. 

Izvor: Kickstarter

VIDEO: Smart Wheel

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam