Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Orkestar od 227 mobitela i tableta svira Carmen
Članak
Objavljeno: 24.05.2013. 15:48

Više od reklame? 

VIDEO: Orkestar od 227 mobitela i tableta svira Carmen

Češki nacionalni orkestar iz Praga svoje je instrumente zamijenio pametnim telefonima i tabletima.

VIDEO: Orkestar od 227 mobitela i tableta svira Carmen

Odmah na početku vam moramo reći da se radi o spotu za reklamnu kampanju BNP Peribas "Hallo Bank", odnosno kako je nazivaju, "prve digitalne banke u Europi", koja omogućuje da se sve bankarske transakcije, operacije i usluge vrše online.

Upravo stoga što se radi o reklami ne možemo biti sigurni da je sve baš tako kako izgleda u prvom videu dolje, niti kao što objašnjavaju u drugom, no dovoljno je zanimljivo da se isplati pogledati, tako da ukoliko i je "fake", reći ćemo da je jako dobar i impresivan fake. 

227 mobilnih uređaja svira uvertiru opere Carmen

Prema navodima autora, Češki nacionalni simfonijski orkestar je uz pomoć tvrtke B-Reel koja se bavi izradom marketinških kampanja korištenjem digitalnih tehnologija, zamijenio svoje instrumente pametnim Android telefonima i tabletima, pa je 60 glazbenika sviralo uvertiru iz opere Carmen Georgesa Bizeta na 227 uređaja koji su bili umreženi WiFi-em i "surađivali" preko posebne aplikacije koja je omogućila da svatko "svira", ili bolje rečeno "upravlja" svojom dionicom.

Ukoliko se doista ne radi o lažnjaku, odnosno sviranju na playback, glazbenici su na svakom mobilnom uređaju trebali kontrolirati odgovarajući timing, bilo unošenjem komandi prstima ili korištenjem jednog mobitela u ulozi gudala u kombinaciji s drugim uređajem koji predstavlja tijelo instrumenta i slično.

Uglavnom, glazbenici dakako nisu doista svirali, već su morali samo paziti da sve bude ritmički i vremenski točno, odnosno mogli bismo reći da su upravljali dinamikom sampleova koje su prije snimili pravim instrumentima. Uz to su svi uređaji imali zanimljivo grafičko sučelje, a neki uređaji su postavljani i na posebne "letve" kako bi vizualni dojam bio još uvjerljiviji.

Sve u svemu, uvjereni smo da se sve ovo može izvesti, no pitanje je jeli to marketinška tvrtka doista i učinila. Pogledajte oba videa pa sami procijenite. 

Orkestar mobitela i tableta - kako je napravljenoVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->