Nalazite se
  • Pop Tech
  • Jesu li ružičasti hangari budućnost agrikulture
Članak
Objavljeno: 25.05.2013. 09:20

Urbana poljoprivreda 

Jesu li ružičasti hangari budućnost agrikulture

Znanstvenici vjeruju kako se stara napuštena skladišta mogu prenamijeniti u "cjelogodišnje" farme.

Jesu li ružičasti hangari budućnost agrikulture

Budućnost poljoprivrede možda ne leži u farmama, već u velikim skladištima koja koriste ružičasto umjetno svjetlo.

Znanstvenici američke tvrtke Caliber biotheraupetics napravili su farmu na kojoj rajčice rastu pod ružičastim LED svjetlom, što može uvelike smanjiti troškove u energiji za održavanje klasičnih staklenika zimi, te promijeniti potpuno način funkcioniranja farmi za uzgoj voća, povrća i bilja.

Caliber biotheraupetics je u Teksasu postavio takvu farmu u jednom velikom hangaru, u kojoj uzgaja 2,2 milijuna biljaka koje rastu pod plavim i ružičastim LED svjetlom, te kažu kako će biljke vidjeti prirodno svjetlo tek na kraju svojeg života.

Ružičasto svjetlo biljkama pruža samo one valne dužine svjetla koje najviše trebaju, plave i crvene, obzirom da fotosintetski ustroj biljaka funkcionira najučinkovitije upravo apsorbiranjem takvog svjetla.

Stoga su znanstvenici razvili sustave koji im pružaju takve valne dužine, čime se mogu drastično smanjiti troškovi umjetnog svjetla koje se koristi u zatvorenim staklenicima u razdoblju kada nema dovoljno sunčevog svjetla, odnosno na farmama u kojima se tijekom čitave godine može uzgajati povrće.

Caliber biotheraupetics ovaj sustav već koristi u komercijalne svrhe za uzgoj ljekovitog bilja, te kaže kako sustav omogućava bolji rast bilja za 20%, te štedi velike količine novca.

Mada znanstvenici kažu kako hladniji LED-ovi predstavljaju budućnost za učinkovitost uzgoja biljaka u zatvorenim urbanim prostorima, moramo priznati da nam se to baš previše ne dopada, posebice kada se sjetimo koliko neobrađene zemlje postoji u Hrvatskoj, na kojoj bi sigurno izrasle zdravije i ukusnije rajčice nego u "ružičastim hangarima".

Stoga bismo rekli da je ovo korisno isključivo za kampove na sjevernom polu i kolonije na Marsu, mada se bojimo da bi se povrće iz skladišta uskoro moglo naći i u našim trgovačkim centrima. Savjet: Izbjegavajte voće i povrće koje se pojavljuje izvan (prirodne) sezone.   Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->