Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Nissanov prototip sam se čisti od prljavštine
Članak
Objavljeno: 25.04.2014. 13:32

Nanoboja 

VIDEO: Nissanov prototip sam se čisti od prljavštine

Poznati proizvođač automobila eksperimentira s tehnologijom nanoboje koja odbija prljavštinu.

VIDEO: Nissanov prototip sam se čisti od prljavštine

Nissan je objavio video u kojem prikazuje prototip svojeg automobila koji na jednoj polovici posjeduje standardnu boju, dok se na drugoj nalazi hidrofobni i oleofobni Ultra-Ever Dry premaz tvrtke Ultratech International, koji omogućuje vozilu da se doslovce samo čisti od vode, blata, prašine, masnoće i druge prljavštine.

Bolje rečeno, boja je na nanorazini izrađena tako da se od nje sve "odbija", odnosno da se ništa ne lijepi. Tehnologija je slična onoj koju je razvila tvrtka NeverWet o kojoj smo pisali sredinom prošle godine.

Nissan će nanoboju testirati na svojim novim Nissan Note automobilima koji će se naći u prodaji u studenom ove godine, a ona bi cijenu vozila trebala podići za nekih 750 dolara (4.128 kn), što nije pretjerano, obzirom da će vam znatno (možda i u potpunosti) otkloniti potrebu za posjetu autopraonicama, što se vlasnicima istih baš i neće dopasti.

Nissan navodi kako još ne može sa sigurnošću reći da će se boja naći na njegovim automobilima koji će krenuti u prodaju ove godine, jer će prije toga u nekoliko sljedećih mjeseci provesti čitav niz testova na prototipovima vozila u svojem europskom tehničkom centru u Bedfordshireu. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->