Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Nissan povezuje mozak i automobil
Članak
Objavljeno: 02.02.2018. 16:18

Nissan B2V 

VIDEO: Nissan povezuje mozak i automobil

Ova tehnologija omogućuje vozilu da interpretira signale iz mozga vozača.

VIDEO: Nissan povezuje mozak i automobil

Nissan je na nedavnom CES 2018 sajmu demonstrirao simulaciju vožnje korištenjem B2V (brain-to-vehicle) headseta, odnosno tehnologiju mozak-automobil sučelja koje bi u skoroj budućnosti trebalo spojiti mozak vozača i automobil.

Nissan je već započeo s testiranjima sustava i izradom headseta koji će si vozač prije vožnje staviti na glavu, a auto će mu "čitati" misli i stvoriti novi oblik interakcije koja će prema tvrdnji izvršnog potpredsjednika Danielea Schillacija  "donijeti povećanu sigurnost i udobnost vožnje".

426213426_Nissan_Brain_to_Vehicle_technology

Schillaci kaže da ovaj iskorak dolazi kao rezultat istraživanja Nissana u korištenju tehnologije za dekodiranje signala mozga koja je u stanju predviđati akcije vozača i detektirati kada nešto s njim nije u redu.

U sadašnjoj fazi sustav može predvidjeti kada će mozak vozača potaknuti tijelo na neku kretnju poput okretanja upravljača ili pritiskanja papučice gasa, pa mu može pomoći u tome i brže pokrenuti određenu akciju što će mu poboljšati vrijeme reakcije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Drugi element sustava je detektiranje i procjena nelagodnosti vozača, pa će u slučaju da prepozna kako nešto s vozačem nije u redu, automobil promijeniti konfiguraciju vožnje ili prepustiti upravljanje autonomnom sustavu (robotu).

Ostale mogućnosti uključuju prilagodbu interijera vozila, pa na primjer, tehnologija može koristiti proširenu stvarnost za prilagođavanje onoga što vozač gleda i stvoriti opušteniji okoliš.

426213427_Nissan_Brain_to_Vehicle_technology

Nissan kaže da je njegova B2V tehnologija prva takve vrste u svijetu. "Vozač na glavi nosi uređaj koji mjeri aktivnosti moždanih valova koje analiziraju autonomni sustavi. Anticipiranjem određenih kretnji, sustavi mogu pokrenuti akcije poput skretanja i kočenja 0,2 do 0,5 sekundi brže od vozača".

Možda vam se to čini malo, ali većina prometnih nesreća se javlja zbog zakašnjelih reakcija u vremenu manjem od pola sekunde.

426213423_Nissan_Brain_to_Vehicle_technology_Headset

Kada bi se ovakvi sustavi trebali pojaviti u prometu zasad je još teško spekulirati, no možda jednog dana postanu obavezni kao pojasevi: "Niste stavili čitač moždanih valova na glavu, a vozili ste manualno. To vam je kazna od 500 kuna!".

Vezani sadržaji
Ključne riječi automobil Mozak Nissan sučelje B2V
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam