Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Autonomni kamion bez vozača i kabine
Članak
Objavljeno: 18.01.2018. 14:28

T-Pod 

VIDEO: Autonomni kamion bez vozača i kabine

Švedski startup predstavio autonomni kamion koji će 2020. krstariti cestama bez utjecaja na okoliš.  

VIDEO: Autonomni kamion bez vozača i kabine

Na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi automobila u Detroitu (North American International Auto Show - NAIAS), švedski startup Einride predstavio je svoj električni autonomni konceptualni kamion T-Pod, za koji kažu da će u potpunosti promijeniti sustav cestovnog transporta robe.

Ono što ćete prvo zamijetiti na ovom kamionu je što nema kabinu, odnosno neće uopće imati mogućnost da upravljanje nad njime preuzme ljudski vozač jer će svi sustavi biti potpuno autonomni i robotizirani, kao što možete vidjeti u ovom videu.

T-Pod je dugačak oko 7 metara, može prevoziti standardnih 15 paleta, odnosno ukupnu težinu do 20 tona, a pogoni ga električni motor na baterije kapaciteta od 200 kWh, koje mu omogućuju do 200 kilometara vožnje s jednim punjenjem.

Einride za sada ne iznosi detalje o sustavu autonomne vožnje, osim što kaže da će to biti sustav razine 5, dakle potpuno robotiziran, pa su stoga i odlučili izbaciti u potpunosti kabinu za vozača jer će T-Podov AI vozač biti bolji, sposobniji i sigurniji od ljudi.  

T-Pod 2

Švedska tvrtka vjeruje da će prvi T-Podovi započeti s prijevozom robe švedskim prometnicama 2020. godine, dok će 2035. njihov udio u cestovnom transportu ove zemlje iznositi oko 35%.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam