Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: NASA testira rotore za novi Marsov helikopter
Članak
Objavljeno: 23.11.2023. 16:59

NASA JPL 

VIDEO: NASA testira rotore za novi Marsov helikopter

Inženjeri NASA-e paralelno obavljaju testove Marsovih helikoptera na dva svijeta.

VIDEO: NASA testira rotore za novi Marsov helikopter

Po prvi puta u povijesti, dizajn budućih letjelica se testira na dva planeta. Pogodit ćete, radi se o Marsovom helikopteru Ingenuity, koji od 2021. godine ruši nove rekorde na Crvenom planetu, a saznanja o njegovih performansama inženjerima služe za usavršavanje budućih letjelica koje će stići na Mars u nekim od idućih svemirskih misija.

Između ostaloga, NASA u svojem Laboratoriju na mlazni pogon JPL već testira novi rotor za Mars koji se okreće gotovo nadzvučnom brzinom (0,95 Macha) te bi u rijetkoj atmosferi crvenog planeta mogao letjeti brže i više od Ingenuitya, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Lopatice rotora od ugljičnih vlakana sljedeće generacije koje se testiraju na Zemlji su 10 centimetara duže od Ingenuityjevih, s većom snagom i drugačijim dizajnom. Kako se vrhovi lopatica približavaju nadzvučnim brzinama, turbulencije koje uzrokuju vibracije mogu brzo izmaknuti kontroli i to je trenutno najveći izazov koji moraju savladati inženjeri JPL-a. 

Kako bi pronašli prostor dovoljno velik za stvaranje Marsove atmosfere na Zemlji, inženjeri su koristili JPL-ov svemirski simulator širine 8 metara i visine 26 metara, mjesto gdje su Surveyer , Voyager i Cassini su prvi put osjetili okruženje nalik svemiru. Tri tjedna u rujnu tim je pratio senzore, mjerače i kamere dok su lopatice izdržavale vožnju za vožnjom pri sve većim brzinama i većim kutovima nagiba. 

"Zavrtjeli smo naše lopatice do 3500 okretaja u minuti, što je za 750 okretaja brže nego što su se vrtjele lopatice Ingenuitya", rekao je Tyler Del Sesto, projektni menadžer Ingenuitya i menadžer Mars Sample Recovery Helicopters misije. "Ove učinkovitije lopatice sada su više od hipotetske vježbe. Spremne su za let." 

Ingenuity je izvorno trebao letjeti najviše pet puta, no helikopter je premašio svoju planiranu 30-dnevnu misiju za 32 puta i letio 66 puta. Svaki put kad Ingenuity poleti, pokriva novi teren, nudeći perspektivu koju niti jedna prethodna planetarna misija nije mogla postići, a inženjeri pred njega stavljaju nove izazove. 

“Tijekom proteklih devet mjeseci udvostručili smo maksimalnu brzinu i visinu, povećali stopu okomitog i horizontalnog ubrzanja, pa čak i naučili sporije sletjeti,” rekao je Travis Brown, glavni inženjer Ingenuityja u JPL-u. 

Ograničeni dostupnom energijom i temperaturom motora, letovi Ingenuityja obično traju oko dvije do tri minute. Iako helikopter može pokriti više tla u jednom letu jer leti brže, prebrzo letenje može zbuniti navigacijski sustav u vozilu. Sustav koristi kameru koja prepoznaje kamenje i druge površinske karakteristike dok se kreću kroz njegovo vidno polje. Ako te značajke prođu prebrzo, sustav može izgubiti svoj put. 

Let 61 je postavio novi visinski rekord od 24 metra, a s letom 62 Ingenuity je postavio brzinski rekord od 35 km/h i izvidio lokaciju za znanstveni tim rovera Perseverance, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tim je također eksperimentirao s brzinom slijetanja Ingenuityja. Helikopter je dizajniran za kontakt s površinom brzinom od 1 metra u sekundi, kako bi njegovi ugrađeni senzori mogli lako potvrditi dodir i isključiti rotore prije nego što odskoči natrag u zrak. Helikopter koji sporije slijeće mogao bi biti dizajniran s lakšim stajnim trapom. Dakle, na letovima 57, 58 i 59 su ga usporili, pokazujući da Ingenuity može sletjeti brzinom 25% sporijom od one za koju je izvorno dizajniran. 

U prosincu, nakon solarne konjunkcije, očekuje se da će Ingenuity izvesti dva brza leta tijekom kojih će izvršiti poseban skup kutova nagiba. 

"Podaci će biti iznimno korisni u finom podešavanju naših aero-mehaničkih modela o tome kako se rotori ponašaju na Marsu", rekao je Travis Brown. "Na Zemlji se takvo testiranje obično izvodi u prvih nekoliko letova. Ali mi ne letimo tamo. Morate biti malo oprezniji kada radite tako daleko od najbližeg servisa, jer nećete dobiti nikakve popravke."

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->