Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.11.2023. 15:38

Starlab 

ESA i Airbus grade novu svemirsku postaju

Europska svemirska agencija, Airbus Defence i Voyager Space potpisali su ugovor u gradnji svemirske postaje Starlab.

ESA i Airbus grade novu svemirsku postaju

Europska svemirska agencija (ESA), Airbus Defence and Space i Voyager Space potpisali su trilateralni memorandum na ESA Svemirskom summitu u Sevilli, kojim pokreću suradnju za svemirsku stanicu Starlab u eri nakon Međunarodne svemirske postaje ISS.

Suradnja će se u početku usredotočiti na istraživanje mogućnosti za održivi pristup svemiru za Europu putem svemirske postaje Starlab, što će uključivati pristup svemirskoj postaji za ESA-u i njezine države članice, za misije astronauta i kontinuirane dugoročne istraživačke aktivnosti, kao i za razvoj komercijalnog poslovanja.

Nadalje, Starlab će poslužiti za iskorištavanje europske tehnologije u raznim područjima, uključujući naprednu robotiku i automatizaciju/umjetnu inteligenciju, te unaprjeđenje europskih znanstvenih prioriteta, poput zdravstva i znanosti o životu.

Projekt donosi cjeloviti ekosustav 'end-to-end' koji uključuje svemirsku stanicu Starlab kao odredište u niskoj orbiti Zemlje i potencijalni europski transportni sustav za teret i posadu koji je razvila ESA, koristeći standardizirana sučelja.

starlab_stillvariety1-1

Ovaj sporazum odražava ESA-inu ambiciju da omogući nesmetan prijelaz s Međunarodne svemirske postaje na održivo iskorištavanje ljudske i robotske infrastrukture u niskoj Zemljinoj orbiti nakon 2030. godine.

"ESA cijeni transatlantsku industrijsku inicijativu za komercijalnu svemirsku stanicu Starlab i potencijal koji njezin snažan europski otisak ima za značajne europske industrijske i institucionalne doprinose i korištenje navedene stanice", rekao je Josef Aschbacher, glavni direktor ESA-e. "Naši timovi raduju se bliskoj suradnji s timovima Starlaba ovdje u Europi i SAD-u."

U prošlosti je Airbus opskrbljivao ESA-u svemirskim letjelicama kao što je Columbus modul Međunarodne svemirske postaje, svih pet automatiziranih prijenosnih vozila (ATV) i od nedavno, Europski servisni modul (ESM) za Orion, europski doprinos NASA-inim misijama Artemis na Mjesec.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA Starlab
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->