Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Kina lansira autonomni nosač dronova
Članak
Objavljeno: 23.05.2022. 13:47

Zhu Hai Yun 

VIDEO: Kina lansira autonomni nosač dronova

Ovo je prvo autonomno plovilo na svijetu koje služi kao matični brod za više od 50 borbenih dronova.

VIDEO: Kina lansira autonomni nosač dronova

U kineskom brodogradilištu Huangpu Wenchong kršten je prvi autonomni nosač dronova na svijetu pod nazivom Zhu Hai Yun, koji će uskoro samostalno patrolirati oceanom i prevoziti više od 50 autonomnih dronova, čamaca i podmornica koji će imati mogućnost izvođenja koordiniranih vojnih obrambenih ili napadačkih akcija.

Brod dužine od 88,4 m predstavlja prvu autonomnu platformu koja će vojnim kineskim jedinicama pružiti potpuno nove borbene sposobnosti, a za upravljanje će se koristiti umjetna inteligencija u kombinaciji s ljudskim operaterima koji će njima moći upravljati s kopna, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prema pisanju kineskih medija, brodom će tijekom isplovljavanja i uplovljavanja u luku upravljati ljudski operateri, dok će AI preuzeti upravljanje na otvorenom moru.

Dronovi će imati mogućnost potpuno automatskog uzlijetanja i slijetanja na brod, dok će njima u letu tijekom borbenih operacija upravljati ljudski operateri koji će donositi konačne odluke o pucanju, što znači da ispaljivanje oružja još uvijek neće biti prepušteno umjetnoj inteligenciji. Na isti način će se upravljati autonomnim mini podmornicama i robotiziranim  čamcima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->