Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: AI nepogrešivo procjenjuje kvalitetu tune
Članak
Objavljeno: 10.07.2020. 14:43

Tuna Scope 

VIDEO: AI nepogrešivo procjenjuje kvalitetu tune

Softver je uvježban na tisućama slika presjeka repa riba i u stanju je dodjeljivati ocjene kvalitete.

VIDEO: AI nepogrešivo procjenjuje kvalitetu tune

Tuna je širom svijeta vrlo cijenjena riba, a posebice u Japanu, gdje završava većina ulovljene i uzgojene ribe, pa tako i one koju izvoze hrvatski uzgajivači. No dobri poznavatelji tune, među kojima predvode vlasnici ribarnica, restorana i sushi barova, dobro znaju koliko velike razlike mogu biti među pojedinim primjercima riba, pa za procjenu kvalitete koriste usluge stručnjaka kojima je potrebno godinu dana izobrazbe da bi znali prepoznati koje se ribe mogu smatrati vrhunskim a koje škartom.

Japanska marketinška agencija Dentsu otkrila je da procjenitelja kvalitete tune u Japanu i širom svijeta svake godine ima sve manje te postoji velika šansa da će to zanimanje u potpunosti izumrijeti. Oni su stoga odlučili zaposliti tim stručnjaka za umjetnu inteligenciju, koji je izradio aplikaciju pod nazivom Tuna Scope, koja je u stanju iz fotografije presjeka repa ribe prepoznati sve parametre koji utječu na kvalitetu mesa i shodno tome im dodjeljivati pripadajuće kategorije i ocjene, kao što možete vidjeti u ovom videu.

AI stručnjaci su algoritam strojnog učenja opremili tisućama slika presjeka repa tuna uz opise pojedinih kategorija koje su važne da bi se znao udio masnoće, konzistencija, svježina i drugi elementi, uz ocjene ljudskih stručnjaka. Algoritam je potom naučio kako na temelju jedne fotografije snimljene mobitelom nepogrešivo prepoznati o kakvoj je tuni riječ, nakon čega je svrstava u razne kategorije i dodjeljuje ocjene kvalitete, što će biti od koristi kupcima, ali i tržnicama koje isplaćuju naknade ribarima i dobavljačima, što znači da AI zapravo formira cijene pojedine ribe na tržištu.    

Aplikacija neće ostati isključivo vezana uz Japan, jer je Dentsu nakon testiranja u jednom poznatom lancu sushi restorana namjerava distribuirati širom svijeta.

Ako jedete isključivo tunu iz konzerve ili u pašteti, onda vas ovo vjerojatno previše ne uzbuđuje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->