Nalazite se
  • Pop Tech
  • Roboti preuzimaju građevinsku tvrtku
Članak
Objavljeno: 29.04.2018. 12:44

Shimizu Corporation 

Roboti preuzimaju građevinsku tvrtku

Japanska tvrtka odlučila je angažirati robote u gradnji nebodera.

Roboti preuzimaju građevinsku tvrtku

Japanska tvrtka Shimizu Corporation objavila je kako će zbog nestašice ljudske radne snage biti prisiljena zaposliti robote koji će tijekom idućeg desetljeća u potpunosti preuzeti većinu poslova u gradnji i montaži. Ova građevinska tvrtka koja postoji više od 200 godina, kaže kako joj nije bila namjera zaposliti robote zbog smanjenja troškova, već je suočena s velikom nestašicom građevinskih kadrova u Japanu, zbog koje su neka zanimanja potpuno pred izumiranjem.

Roboti koji će se naći u pogonima Shimizua između ostaloga će variti čelične konstrukcije, raznositi materijal, ali i polagati podove i stropove u zgradama. Za razliku od tvornica automobila, u kojima industrijski roboti već duže vrijeme uspješno zamjenjuju radnike, građevinski poslovi ne uključuju potpunu automatiku vječno ponavljajućih radnji, pa većina robotskih tvrtki s kojima je Shimizu pregovarao nije bila u mogućnosti proizvesti robote koji bi odgovarali za te poslove.

Shimizu roboti 2

Iz tog razloga Shimizu je sam počeo dizajnirati robote kakvi im trebaju, pa su tako između ostaloga nastali "Robo Welder" (zavarivač), "Robo-Buddy" koji može baratati teretom od 30 kg i baviti se poslovima montaže te robot nosač koji dostavlja materijal. Svi roboti testirati će se na jednom gradilištu u Osaki a Shimizu kaže kako će u početku raditi isključivo u noćnoj smjeni bez suradnje s ljudima kako bi se maksimalno smanjila opasnost od ozljeda.

Roboti građevinci će za kretanje biti opremljeni sustavima koji podsjećaju na one kakve koriste autonomni automobili, dok će se u prepoznavanju prostora i objekata koristiti sustavima dubokog učenja koji se razvijaju na nekoliko japanskih sveučilišta.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Japan roboti
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam