Nalazite se
  • Pop Tech
  • Tenisice koje bi mogle promijeniti sportsku obuću
Članak
Objavljeno: 19.04.2018. 15:02

Nike Vaporfly Elite Flyprint 

Tenisice koje bi mogle promijeniti sportsku obuću

3D printanje eliminira trenje koje se događa pri korištenju svakidašnjih tkanina

Tenisice koje bi mogle promijeniti sportsku obuću

Kad pričamo o tehnologiji izrade sportske obuće, 3D printanje najčešće se koristi za izradu đona (kao na prošlogodišnjem Adidasovom modelu Futurecraft 4D), no Nike je nekidan predstavio Vaporfly Elite Flyprint čiji je cijeli gornji dio isprintan pomoću 3D printera. Rezultat je tenisica visokih performansi koja se lako može izmijeniti kako bi pristajala individualnim trkačima u različitim regijama.

Naime, Nike obećaje kako će tehnologija Flyprint tenisica omogućiti „lakše disanje“ materijala od ostalih, dok 3D printanje eliminira trenje koje se događa pri korištenju svakidašnjih tkanina. Lakše su za 11 grama od Zoom Vaporfly Elitea što na prvi pogled izgleda smiješno, no smatra se kako će maratoncima to smanjenje težine uvelike pomoći pri višesatnom trčanju poput Eliuda Kipchoga, rekordera prošlogodišnjeg berlinskog maratona.

Pri izradi se koristi TPU plastika, vrlo elastičan materijal koji je pogodan i za korištenje na izrazito mokrom terenu jer ne upija vlagu te samim time ne dobiva na težini.

Nike_Flyprint_2_hd_1600

„Imamo kontrolu svakog korištenog konopca korištenog pri izradi tako da, ukoliko netko kaže da su mu preširoke u predjelu prstiju, možemo dodati nekoliko linija plastike bez da počinjemo s izradom od početka“, rekao je Roger Chen, Nikeov upravitelj digitalne inovacije.

Nike_Flyprint_5_native_600

Ove će se tenisice moći vidjeti „u akciji“ na londonskom maratonu krajem tjedna kada će Kipchoge koristiti par u potencijalnom obaranju rekorda. Za sve zainteresirane, Nike će prodavati Flyprint tenisice na maratonu, ali bit će striktno limitirane.

Nikeova tehnologija mogla bi pomoći pri izradi obuće za mnoge druge sportove, no samo je pitanje vremena kada će biti dostupnija masama. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->