Nalazite se
  • Pop Tech
  • Sonyeva utičnica kontrolira potrošnju struje
Članak
Objavljeno: 17.02.2012. 12:51

Smart Sockets 

Sonyeva utičnica kontrolira potrošnju struje

Nakon pametnih telefona i pametnih televizora, dolaze nam pametne utičnice.

Sonyeva utičnica kontrolira potrošnju struje

Sony je ovog tjedna u Tokiju najavio razvoj tehnologije pametnih zidnih utičnica (Smart Sockets) koje će imati mogućnost kontroliranja potrošnje električne energije, te pratiti potrošnju od strane uređaja koje u njih priključujete.

Pametne utičnice imaju mogućnost programiranja od strane korisnika, tvrtki ili distributera električne struje, kako bi električnu energiju isporučivale samo odobrenim korisnicima ili uređajima. Pored toga, ova tehnologija omogućuje i postavljanje pametne kućne električne mreže koja konstantno prati potrošnju električne energije, bilježeći vrijeme, potrošnju, i u stanju je identificirati uređaj koji troši energiju.

Sony još nije odredio fiksni datum kada će ovu tehnologiju isporučiti na tržište, ali navodi kako se nalazi u pregovorima s mnogim proizvođačima uređaja, distributerima električne energije i projektantima infrastrukture, s kojima će razviti partnerski odnos i započeti s isporučivanjem ovih rješenja.

 moglo bi se desiti da neki uređaj nećemo moći koristiti ako ne posjeduje utikač opremljen RFID čipom 

"Električne utičnice nisu se mijenjale 50 godina", kaže Taro Tadano, generalni direktor Razvoja tehnologija u Sonyu. "Stoga stvaranje energetskih sustava koji su inteligentniji od današnjih jednosmjernih mreža predstavlja logičan korak, u razvoju energetike adaptiranjem tehnologije za dobivanje energije iz obnovljivih izvora, te s ciljem smanjivanja nepotrebne potrošnje".

Osim za kontrolu potrošnje energije od strane samih korisnika, koja je puno preciznija od klasičnih brojila, ovi sustavi će najviše koristiti distributerima struje, koji će znatno preciznije moći pratiti tko, gdje, kako i s kojim uređajima troši energiju.

Na taj način distributeri bi mogli kreirati i cijene utroška električne energije, te trenutno reagirati ako na nekim područjima dođe do potrošnje koja bi mogla zaprijetiti ispadanju električnog sustava.

Ova tehnologija će koristiti njihovu touch-card platformu Felica, koja koristi RFID čipove (radio-frequency identification) i koristi se u japanskim vlakovima, mobitelima i kreditnim karticama za elektronsko plaćanje.

Sustav omogućuje postavljanje "čitača" tipa Felica platforme u utičnice, te ugrađivanje tehnologije kartica u utikače, kako bi pri spajanju nekog uređaja u utičnicu dobili očitanja poput onih koja dobivate kad kreditnu RFID karticu ili mobitel s RFID čipom približite čitaču.

Sony navodi kako bi se ovaj koncept mogao koristiti i u javnim utičnicama, poput onih na aerodromima za punjenje mobilnih uređaja, ili za punjenje električnih automobila. Korisnici bi se spajanjem uređaja u utičnicu "logirali", a potom bi uslijedila naplata prema onome koliko struje potroše, slično kao što to funkcionira na benzinskim crpkama.

Moramo priznati da nam ova tehnologija djeluje zanimljivo, ali otvara još jedno pitanje vezano uz zadiranje u privatnost. Danas nam nije drago što razni teleoperateri, tvrtke i vladine institucije dolaze do naših privatnih podataka praćenjem naših mobitela, a sada će moći pratiti jesmo li u utičnicu uključili TV, električnu bušilicu, ili fen za kosu.

Pored toga, moglo bi se desiti da neki uređaj nećemo moći koristiti ako ne posjeduje utikač opremljen RFID čipom, što znači da ćemo sve uređaje morati nadograditi ili zamijeniti, što naravno predstavlja odličan biznis za onoga tko isporučuje tu tehnologiju, ali mnogi korisnici bi to mogli doživjeti kao novi porez na budale.

Stoga će nas Sony morati dobrim argumentima uvjeriti da će nam novi sustav doista omogućiti znatne uštede, a ne još više povećati troškove života i ugroziti privatnost.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->