Nalazite se
  • Pop Tech
  • Rolls Royce predstavio najbrži električni avion
Članak
Objavljeno: 27.12.2019. 13:23

ACCEL 

Rolls Royce predstavio najbrži električni avion

Osim brzine zrakoplov odlikuje i velika energetska učinkovitost.

Rolls Royce predstavio najbrži električni avion

Rolls-Royce je u zračnoj luci Gloucestershire predstavio svoj električni zrakoplov koji je navodno najbrži na svijetu jer može postići brzine veće od 480 km/h isključivo na pogon električne energije.

Zrakoplov je dio inicijative pod nazivom ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight" i uključuje više partnera poput tvrtke YASA, proizvođača električnih motora i avijacijskog start-upa Electroflight.

Polovicu projekta financira Aerospace Technology Institute (ATI), u suradnji s Ministarstvom biznisa, energije i industrijske strategije Velike Britanije.

49241418858_10ea7f8781_k

Zrakoplov sadrži najgušći baterijski paket ikada smješten u jednu letjelicu, koji omogućuje dovoljno energije za napajanje 200 domaćinstava ili let od Londona do Pariza s jednim punjenjem, a njegovih 6.000 ćelija je izrađeno s idejom da se maksimalno smanji težina i maksimalno poveća termalna zaštita, a tu je i napredni sustav hlađenja koji direktno hladi ćelije tijekom njihovog maksimalnog opterećenja.

Propeler pokreću 3 visokoučinkovita motora čije se oštrice vrte na znatno manjem broju okretaja u odnosu na konvencionalne zrakoplove. U konačnici sva ta rješenja pružaju 500 konjskih snaga uz 90-postotnu energetsku učinkovitost. Za usporedbu bolidi Formule 1 imaju maksimalnu energetsku učinkovitost od 50%

45656526865_72f1e29628_c

Rolls-Royce je ušao i u partnerstvo s Airbusom na razvoju E-Fan X tehnologije koja bi trebala predstavljati novi korak u razvoju hibridnih komercijalnih zrakoplova.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->