Nalazite se
  • Pop Tech
  • Podvodni robot za traženje i uništavanje mina
Članak
Objavljeno: 09.06.2023. 14:15

Oceanbotics 

Podvodni robot za traženje i uništavanje mina

Tvrtka Oceanbotics lansira novi podvodni dron koji je specijalno dizajniran za traženje i uništavanje podvodnih mina.

Podvodni robot za traženje i uništavanje mina

Nedavno je u Rijeci provedena velika akcija uništavanja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata, zbog koje su stanovnici u blizini riječke luke morali biti evakuirani iz predostrožnosti. To nije bila prva takva akcija i vjeruje se da u našem akvatoriju postoje još brojna eksplozivna sredstva koja lože na dnu mora i predstavljaju stalnu prijetnju za plovila i ljude.

Kalifornijska tvrtka Oceanbotics koja razvija podvodne robote SRV-8 za potrebe istraživanja mora i nadzora podvodnih industrijskih struktura, razvila je novi podvodni dron koji bi mogao biti od koristi i Riječanima u nekoj novoj akciji. Dron s oznakom SRV-8 MDV može otkriti i ukloniti prijetnje eksplozivnim minama brzo i učinkovito, koristeći Viper MDS tehnologiju ECS Special Projectsa za neutraliziranje improviziranih eksplozivnih naprava (IED).

rov1

Iz tvrtke kažu da lakoća upravljanja pomoću Xbox kontrolera i prilagodljivi softver omogućuju nadležnim službama, policiji i vojsci da brzo lociraju i neutraliziraju minske prijetnje.

Operateri će najprije koristiti najsuvremeniji sonar SRV-8 MDV za otkrivanje prijetnje od mina. Nakon što se mina locira, Viper MDS će pričvrstiti detonator na nju i potom odmaknuti dron na sigurnu udaljenost, pri čemu će odmotavati žicu koja je spojena s eksplozivnim punjenjem. Aktiviranjem punjenja, operater će učinkovito neutralizirati prijetnju od mine, osiguravajući sigurnost osoblja i drona.

SRV-8 MDV je dobio NATO certifikat i predstavlja značajan napredak u sustavima za uklanjanje mina, gdje je revolucionarna tehnologija uparena s jednostavnošću korištenja. Novi ROV posebne namjene daje prednost sigurnosti ronioca i poboljšava operativnu učinkovitost, čineći SRV-8 MDV odličnim dodatkom svakom ronilačkom timu koji se bavi otkrivanjem i neutraliziranjem podvodnih mina.

Više informacija potražite na web stranici Oceanboticsa.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->