Nalazite se
  • Pop Tech
  • Parni motocikl za 500.000 dolara
Članak
Objavljeno: 31.10.2011. 14:02

Roper Steam 

Parni motocikl za 500.000 dolara

U Las Vegasu će uskoro na aukciji biti ponuđen funkcionalni motocikl na paru star 117 godina.

Parni motocikl za 500.000 dolara

Parni motocikl pod nazivom Roper Steam Powered Motorcycle, prije 117 godina je u Bostonu proizveo izumitelj Sylvester Roper, koji je nekoliko puta bio privođen od strane policije zbog stvaranja panike kod stanovništva i opasne gradske vožnje.

Da se doista radilo o opasnom stroju svjedoči i činjenica kako je Roper svoj život završio tijekom vožnje ovog fantastičnog motocikla.

Zanimljivo je kako je Roper proizveo samo dva parna motocikla, a oba su do današnjih dana ostala sačuvana. Jedan se nalazi u Smithsonian muzeju u SAD, dok će drugi uskoro biti ponuđen na aukciji u Las Vegasu. Predviđa se kako će postići cijenu od najmanje 500.000 dolara (2.641.000 kuna), dok bi se iznos mogao popeti i do 1,5 milijuna dolara.

Ovaj jedinstveni parni motocikl doista je nešto posebno u svijetu tehnologije. Kako kaže Glenn Bator, čelnik tvrtke Auctions America u odjelu Vintage Motorcycle, "to je kao da vozite motocikl s parnom lokomotivom među nogama".

I doista, Roper Steam Powered Motorcycle, posjeduje sve što i parna lokomotiva, veliki parni kotao u kojem se na ugljen zagrijava voda koja proizvodi paru, ona potom pokreće klip parnog stroja, dok se iza sjedala nalazi dimnjak.

Motocikl je mogao postići zavidnu brzinu od čak 40 km/h, a kako navode stručnjaci, najveći problem mu je predstavljalo kočenje.

Mada mnogi drže kako je ovo prvi motocikl na svijetu uopće, to je teško potvrditi, jer su iste 1867. godine, Louis-Guillame Perreaux i Pierre Michaux proizveli svoj parni motocikl u Francuskoj.

Bator navodi kako je motocikl za koji ćete se moći natjecati savršeno funkcionalan, a svim potencijalnim kupcima koji bi ga željeli isprobati, poručuje da je Roper doista umro vozeći ga, ali ne od posljedica pada ili prometne nesreće, već zbog srčanog udara koji je doživio u jurnjavi.

VIDEO - Roper Steam Powered Motorcycle

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam