Nalazite se
  • Pop Tech
  • Efikasni trofazni mikro motor
Članak
Objavljeno: 07.08.2011. 01:55

Energija 

Efikasni trofazni mikro motor

Novi švicarski visoko efikasni mikro motor napajat će ručne satove, a kasnije i druge mobilne uređaje i gadgete.

Efikasni trofazni mikro motor

Trofazni mikro motor koji su proizveli inženjeri Švicarskog federalnog instituta u Lausannei, namijenjen je napajanju ručnih satova koji će u sebi imati mobilni telefon, GPS jednicu, kao i brojne aplikacije svojstvene pametnim telefonima.

Taj trofazni mikro motor posjeduje snažan mikorelektromehanički sustav koji je, kako tvrde, tri puta efikasniji od postojećih motora.

Trofazna struja je sustav od triju izmjeničnih struja koje su međusobno fazno pomaknute, pa je količina struje konstantna, što ujedno omogućuje ekonomičniji prijenos električne energije s manjim gubicima. Problem trofaznog sustava je što svaka faza mora imati vlastiti transformator, što predstavlja problem ako sve to želimo smjestiti u kućište ručnog sata.

 ovim će budući ručni satovi dobiti elektroniku, procesore i druge hardverske komponente kakvi se nalaze u pametnim telefonima 

Švicarski inženjeri su kompletan trofazni sustav, zajedno s motorom, pokretnim i nepokretnim dijelovima, te komandnom elektronikom, uspjeli smjestiti u maleni dio kućišta ručnog sata, koji je time dobio dovoljno energije za napajanje multifunkcijskog gadgeta kakav žele proizvesti.

Time će budući ručni satovi dobiti elektroniku, procesore i druge hardverske komponente kakvi se nalaze u pametnim telefonima, te koristiti slične aplikacije za telefoniranje, slanje poruka, GPS navigaciju, multimedijalne sadržaje i drugo, uz daleko efikasniju potrošnju energije.

Da je ova tehnologija razvijena bilo gdje drugdje osim u Švicarskoj, garantirano bi prije zaživjela u mobilnim telefonima, prijenosnim računalima i tabletima, no Švicarci, kojima je vrijeme uvijek bilo na prvom mjestu, prvo je žele koristiti baš u ručnim satovima.

Dok čitav svijet mobitele pretvara u multifunkcijske uređaje koji se, osim u uobičajene svrhe, koriste za plaćanje, navigaciju, identifikaciju, kontrolu zdravstvenog stanja, zemlja točnog vremena sve to želi ugrađivati u ručne satove.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->